Hva er forskjellen på laktoseredusert og laktosefri?

I butikkhyllene finner vi både laktosereduserte og laktosefrie produkter. Begge er godt egnet for personer som har laktoseintoleranse, men hva er egentlig forskjellen? Den er nok mye mindre enn du tror.

Mange opplever ubehag etter å ha drukket melk eller spist meieriprodukter. Da har de trolig laktoseintoleranse. Laktoseintoleranse betyr at kroppen har en nedsatt evne til å bryte ned laktose, melkesukkeret, noe som kan skape ubehag slik som oppblåsthet, diaré og mageknip. Et alternativ er da å velge laktosereduserte produkter, som tåles godt av de aller fleste, eller velge produkter som er laktosefrie.

Liten forskjell mellom laktosereduserte og laktosefrie produkter

I min jobb som ernæringsrådgiver får jeg ofte spørsmål om hvorfor ikke alle våre produkter er laktosefrie. Forskjellen på laktosefrie og laktosereduserte produkter er egentlig ikke så stor som det høres ut til. I Norge og Norden er grensene like. For å kalle et produkt laktoseredusert, må det inneholde mindre ett gram laktose, <1 g, per 100 gram. Laktosefrie produkter skal inneholde mindre enn 0,01 g laktose per 100 gram. Forskjellen på produktene er altså veldig liten, og for de fleste med laktoseintoleranse vil laktosereduserte produkter tåles godt. I andre land, for eksempel Tyskland, Ungarn og Sveits, er grensene annerledes og laktosefrie produkter kan inneholde opp mot 0,1 gram laktose per 100 gram. Altså ti ganger så mye som i Norge. Det er ikke farlig å få i seg laktose selv om du har laktoseintoleranse, men det kan være ubehagelig med for mye og gi symptomer. Når laktose vandrer ufordøyd ned i tykktarmen kan det gi luftsmerter og mageknip.

Laktosefri betyr ikke fri for karbohydrater

En del tror at laktosefrie produkter har et lavere innhold av karbohydrater enn vanlige. Selv om produktet er laktosefritt og inneholder <0,01 gram laktose, er det fortsatt noe sukkerarter igjen i produktet. Ved produksjon av laktosefri melk, går melken først gjennom en patentert prosess hvor noe av laktosen fjernes. Deretter tilsettes enzymet laktase, som spalter resten av laktosen til, glukose og galaktose som er to sukkerarter. De sukkerartene som er igjen i produktet og som deklareres på pakningen er altså omdannet fra laktose.

_DSC6937

Laktosefri melk er ikke sunnere enn vanlig melk

Det kan se ut til at mange tror det er lurt å unngå laktose, selv om de ikke har noen plager av det. Det er ingen holdepunkter for at det ernæringsmessig er lurt å unngå laktose med mindre du opplever ubehag. Det er heller ikke slik at «jo mindre laktose du får i deg, jo bedre».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s