Syv tips for å spise litt sunnere

Ofte føler jeg meg mer sulten enn vanlig etter en ferie og overgangen til hverdag kommer alltid brått på. Med noen helt enkle tips syns jeg det er litt lettere å komme inn i hverdagsrytmen igjen.

IMG_1455.JPG

1. Tenk positivt om mat

«Nei-mat» er et uttrykk som jeg ikke synes vi bør bruke. Det gir negative tanker rundt kostholdet. Prøv heller å se positivt på endringene du vil gjøre og tenk kun på hva du bør spise mer av og hva du kan fråtse i, som for eksempel frukt, bær, grønnsaker. Da vil det oppleves mer positivt og være lettere å gjennomføre.

2. Spis nok på dagtid

Ikke knip inn på mengde mat til frokost og lunsj for å spare inn på kaloriene. Da kommer sulten på ettermiddagen og ofte kan hvert fall jeg bli mye mer fysen på kvelden, enn om jeg hadde spist nok til frokost og lunsj. Velg derfor nok og riktig mat til frokost og lunsj, som for eksempel grove kornprodukter, kornblanding, eller grøt, proteinrikt pålegg som skinke, kalkun, egg, et glass melk eller juice til, eller salat med masse grønnsaker.

3. Ta tilbake kveldsmaten

Mange tror at det ikke er bra å spise etter kl 18:00 på kvelden. Det er bare tull. Ta tilbake kveldsmaten og lag deg et lite måltid. Jeg velger ofte knekkebrød, yoghurt, fruktsalat med kvarg til, kornblanding og melk eller en smoothie, litt etter hvor sulten jeg er. Et kveldsmåltid redder meg fra «små—fysingen» som ofte kan komme på kvelden. Og ofte gir et kveldsmåltid meg et mindre energiinntak enn hva det blir dersom jeg begynner å snoke i skapene.

4. Ha mellommåltider tilgjengelig

Er man på farta og blir litt småsulten, er det lett å stikke innom en kiosk for å kjøpe noe å fylle på med. For å unngå kiosk-stoppet, er det lurt å planlegge litt. Jeg tar ofte med meg nøtter, frukt, grønnsaker, liten matpakke, yoghurt etc i veska før jeg går hjemmefra. Da har jeg alltid noe tilgjengelig og ingen unnskyldning for å stikke innom kiosken.

5. Fyll tallerken halvfull med grønnsaker

Hver gang jeg spiser middag fyller jeg tallerken først med grønnsaker. Da sikrer jeg at de får nok plass på tallerken. Ønsker du å gå litt ned i vekt bør halve tallerken fylles med grønnsaker. Nok grønnsaker bidrar til å redusere kaloriinnholdet i måltidet og gir kroppen et godt påfyll av vitaminer og mineraler. Inkluder også grønnsaker til de andre måltidene i løpet av dagen, og bruk det gjerne som mellommåltid.

6. Spis hver 3.-4.time

Spis deg passe mett til hvert måltid og spise jevnt gjennom dagen, gjerne hver 3.-4. time. Da slipper du å bli alt for sulten mellom måltidene.

7. Gjem godiset unna

«Ute av syn, ute av sinn» er et gammelt og klokt ordtak. Mitt beste tips for å unngå å spise godteri i hverdagen er å ikke la det stå fremme på bordet. Sett heller frem et stort fruktfat. Et annet triks jeg ofte bruker er å dele opp kålrot, gulrot og istaver og legge de i en skål med vann fremst i kjøleskapet. Når jeg blir fysen er det bare å ta en bit.

Lykke til 🙂 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s