Beinharde fakta for skjelettet ditt

I dag er det verdens beinskjørhets dag og ønsket er å vie oppmerksomhet til beinskjørhet og hvorfor vi bør ta vare på beinhelsen vår. Og oppmerksomhet trengs. I følge Folkehelseinstituttet er kvinner og menn i Oslo på verdenstoppen i brudd. Hvert år brekker ca 9000 voksne nordmenn hoften og 15.000 håndleddet. Med noen enkle grep om kostholdet ditt og litt fysisk aktivitet kan du ta vare på skjelettet ditt, og kanskje slippe gipsen.

206 knokler som skal holde deg oppreist livet ut

Skjelettet vårt består av 206 knokler og hver knokkel er bygd opp av beinvev. Beinvevet vårt brytes ned og bygges opp hele tiden. Beinskjørhet betyr at beinvevet har mistet så mye kalsium at det ikke lenger er så sterkt som før og sannsynligheten for brudd øker. Risikofaktorene for beinskjørhet er mange og komplekse. Noen av disse er ikke mulig å påvirke, som for eksempel alder, høyde, andre sykdommer eller kjønn. Andre risikofaktorer kan vi derimot gjøre noe med, de såkalte livsstilsfaktorer, som blant annet kosthold og fysisk aktivitet.

Kalsium + vitamin K + vitamin D = god beinhelse

For å få en sterk beinbygning er det viktig både å være fysisk aktiv, men også fylle på med riktige næringsstoffer. Det er spesielt tre næringsstoffer, kalsium, vitamin D og vitamin K, som er viktig for å opprettholde skjelettet. Kalsium er skjelettets byggestein, og vitamin D bidrar til opptak av kalsium, samt til å regulere nivåene av kalsium i blodet. Vitamin K bidrar til å opprettholde skjelettet. Et kosthold som dekker disse næringsstoffene er derfor viktig. Melk- og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold, og tre glass melk hver dag sikrer kalsiuminntaket hos voksne. Vitamin D får vi i hovedsak fra sola, tran og fet fisk. Vitamin K får vi fra grønne bladgrønnsaker, fermenterte/syrnede produkter og noe fra bakterier i tarmen vår. Så med et godt kosthold og en aktiv hverdag holder du skjelettet friskt og unngår å bli sprø 😉

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s