Tips til syv nye slag

Er du en av de som ikke er så glad i alle de tradisjonelle kakene og ønsker å prøve noen nye varianter? Da har jeg syv forslag til deg med oppskrifter, og de er havreboller, hjemmelaget marsipan, kokosboller, havrekaker, kokosmakroner, grove biscotti og grovt julebrød med nøtter og tørket frukt til ostedesserten. Håper noen faller i smak 😊

Samtidig vil jeg gi deg to tips til hvordan du kan kose deg med julekaker og julegodt uten å få dårlig samvittighet.

  1. Husk at julekaker er kos og smaker best dersom de brukes som kos. Å spise seg mett på kaker er en dårlig idè, om det er jul eller ei. Spis først et vanlig måltid, frokost, lunsj eller middag, og så nyt kakene som dessert.
  2. Når kakene kommer på bordet, sett også fram nøtter, nøtteknekker, klementiner, appelsiner, røde epler, druer etc, som du kan kombinere med julekakene.

Havreboller
Sjokoladekuler med havregryn som kan pyntes med det du ønsker, for eksempel pistasjenøtter eller strøssel. 1 porsjon gir ca. 15 store eller 40 små havreboller.

Ingredienser:
100 g smør, romtemperert
1 dl sukker
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
4 dl små havregryn
2 ss appelsinjuice

Forslag til pynt:
½ dl pistasjenøtter
5 ss strøssel

Slik gjør du det:
1. Rør sammen romtemperert smør og sukker. Tilsett kakao, vaniljesukker, havregryn og appelsinjuice. Rør til du får en jevn masse.
2. Trill små kuler og rull dem i nøtter, strøssel, kokos, perlesukker eller annen pynt.
3. Oppbevar havrebollene kjølig i boks med lokk.

Sjokoladekulene kan smakes til med det du ønsker, for eksempel 0,5 ts kanel og 2 ss sterk kaffe, 1 ss appelsinlikør eller noen dråper med romessens.

Havreboller.jpg

Hjemmelaget julemarsipan
Å lage marsipan selv og trille ut fine figurer er en hyggelig juleforberedelser. Og lager du marsipanen selv kan du få marsipan med et høyere innhold av mandler enn det kjøpemarspian har. Hjemmelaget julemarspian er fint å pakke inn i cellofan og gi bort som spiselige gaver.

Ingredienser:
700 g mandler
300 g melis
2-3 eggehviter

Slik gjør du det:
1. Kok opp en kjele med vann. Ha mandlene nedi, og ta dem opp når den brune hinnen løsner litt fra mandelen. Skåld mandlene og la dem tørke minst en time.
2. Mal dem fint og tilsett melis og deretter 2 eggehviter. Kna deigen godt. Hvis marsipanen virker tørr, tilsett mer eggehvite.

Tips: Hvis du ønsker smak på marsipanen, kan du tilsette sitron, konjakk eller sherry. Eller; dypp marsipanen i smeltet sjokolade!

Grove biscotti
Biscotti er kjempe godt som en liten kakebit ved siden av kaffe eller varm te. Denne varianten er grov.

Ingredienser:
200 gram mandler, grovt hakket
3 eggeplommer
2 dl sukker
3 ss vaniljesukker
3 eggehviter
1 klype salt skallet av 1/2-1 sitron
ca 8 dl sammalt hvete/fullkorn hvetemel
1,5 ts bakepulver

Slik gjør du det:
1. Rist mandlene på svak varme i en stekepanne. Ikke rist de minste mandelbitene, ettersom de fort blir brent. Riv sitronskall på en av de minste hullene i rasperen.
2. Visp eggeplommer, sukker og vaniljesukker til en kremaktig konsistens.
3. Visp eggehviter sammen med litt salt i en annen bolle.
4. Skjær forsiktig eggehviten inn i eggekremen. Ha i mandler og revet sitronskall, og deretter mel blandet med bakepulver.
5. Del deigen i tre deler, og trill ut tre pølser som er like lange som en langpanne. Legg bakepapir i langpannen og legg biscottipølsene oppå. Press forsiktig ut hver pølse slik at de er ca. 2-3 cm brede.
6. Stek på 175 grader midt i ovnen i ca. 30 minutter til de er gylne.
7. Ta ut, skjær pølsene på skrått slik at hver biscotti blir ca. 1,5 cm tykk. Legg på rist og putt tilbake i ovnen på 80 grader i 30-60 minutter, alt etter hvor harde du vil ha biscottiene. La døren på komfyren stå på gløtt.

Grove biscotti

Kokosboller
Denne oppskriften kan du både bruke til å lage kokosboller eller putte røren i en kakeform og lage en kokoskake.

Ingredienser:
6 gelatinplater
Vann
4 eggehviter
2-3 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 plate mørk kokesjokolade
1-2 ss delfiafett/rapsolje
2-3 dl kokosmasse

Slik gjør du det:
1. Lag eggene bli romtempererte. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 2-3 min. Klem ut vannet og løs opp gelatinen i 2-3 ss kokende vann.
2. Pisk eggehvitene stive, pisk inn sukker og vaniljesukker.
3. Hell gelatinen i en tynn stråle mens du pisker eggehviten. Fortsett å piske i et halvt minutt etter at gelatinen er blandet i.
4. Fordel blandingen i en kakeform med bunnen dekket med matpapir eller fordel det utover en liten langpanne dekket med matpapir. Sett kaken kaldt til den har stivnet, minst 15 minutter.
5. Brekk sjokoladen i biter i en liten bolle med litt olje eller delfiafett og sett bollen over et vannbad i en kjele. Best resultat får du om du bruker en kokesjokolade med 70 % kakao.

Tips: Bruker du kakeform, kan du løsne rundt kanten, snu den opp ned på et fat og dra av matpapiret. Fordele/helle sjokoladeglasuren utover kaken. Dryss over kokosmasse før sjokoladen stivner. Hvis du bruker langpanne må du skjære det opp i mindre biter som du pensler med sjokolade og ruller i kokos.

Havrekaker
Deilige havrekjeks hører julen til. Aller helst skal jo julekaker være hjemmebakte, så da er det bare å finne fram ingrediensene og sette i gang med denne enkle, gode oppskriften. Fra denne oppskriften får du 25 kaker.

Ingredienser:
2 stk egg
1 ½ dl sukker
50 g smør
4 dl lettkokte havregryn
1 ts bakepulver

Slik gjør du det:
1. Sett stekeovnen på 190 °C og ta fram et stekebrett med bakepapir.
2. Smelt smør og la det avkjøles til romtemperatur.
3. Visp egg og sukker til en luftig og lett eggedosis. Deretter tilsetter du det avkjølte smøret og vender forsiktig inn havregryn og bakepulver. Bland alt forsiktig sammen med en slikkepott. La røren stå å svelle 10 minutter i kjøleskap.
4. Bruk to teskjeer og legg røren i små topper på stekebrettet. Stek havrekakene gylne i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Om røren er for løs kan du tilsette mer havregryn, det hjelper også å la røren hvile avkjølt i 10 minutter. Ta gjerne en test og form en liten havremakrontopp, den skal ikke flyte mye utover. Hvis du ønsker kan du dyppe toppene i smeltet mørk sjokolade, for å få en enda søtere smak på kakene.

Havrekaker

Kokosmakroner
Det finnes knapt noen enklere julekaker å lage enn kokosmakroner. Denne julebaksten av kokos er noe mange baker til jul og er gjerne en favoritt hos de yngste.

Ingredienser:
50 g smeltet smør
2 stk egg
125 g sukker
300 g kokosmasse (ca.)
1 ss hvetemel
½ ts bakepulver

Slik gjør du det:
1. Sett stekeovnen på 200°C og ta fram et stekebrett med bakepapir.
2. Smelt smøret og la det avkjøles. I mellomtiden pisker du eggedosis av egg og sukker til den er lett og luftig. Rør i kokosmasse, mel, bakepulver og avkjølt smør.
3. Sett deigen som topper med to teskjeer på stekeplaten.
4. Stek kakene i ca 10 minutter til de er fine og gylne. Avkjøl umiddelbart på rist og oppbevar kokosmakronene i tett boks.

Tips: Hvis deigen blir for flytende, må du fylle i litt mer kokosmasse for å forhindre at kakene flyter ut under steking og blir flate. For å lage en annen vri på småkakene, kan du gjerne dyppe toppene i smeltet sjokolade.

Kokosmakroner

Grovt julebrød med nøtter og tørket frukt
Et grovt og utrolig saft julebrød som smaker godt til julens gode oster. Perfekt på ostebordet eller til ostedessert.

Ingredienser:
1 dl hasselnøtter
1 dl valnøtter
1 dl tørket aprikos
4 dl havregryn
6 dl sammalt hvete, fin
4 dl speltmel grov
1 dl linfrø
1 dl tranebær
4 ts bakepulver
1 ½ ts salt
8 dl Kefir
1 dl flytende honning
1 ts smør til smøring av brødform
1 dl gresskarkjerner

Slik gjør du det:
1. Sett ovnen på 200 °C. Grovhakk hasselnøtter, valnøtter og tørket aprikos.
2. Rør sammen nøtter, aprikos, havregryn, sammalt hvete, speltmel, linfrø, tranebær, bakepulver, salt, Kefir og flytende honning til en seig deig.
3. Smør 2 brødformer på 1,5 liter og fordel deigen i formene. Strø gresskarkjerner over toppen av begge brødene.
4. Stek i ovnen i ca. 1 time. Hvis brødene blir mørke på topp før de er ferdige, kan du legge på litt bakepapir eller aluminiumsfolie. Avkjøl litt, ta brødet ut av formen og avkjøl videre på rist.

Tips: Du kan tilføre mer sødme og syrlighet ved å røre inn noen spiseskjeer tyttebær eller tyttebærsyltetøy i røren. Dette brødet har perfekt sødme som tilbehør til ostefatet. Det smaker også helt fantastisk med smør og en skive brunost!

Grovt julebrød

2 kommentarer om “Tips til syv nye slag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s