Tips til mat du kan lage på tur

Å pakke sekken, dra ut i skogen og lage mat på bål eller stormkjøkken er en fin måte å bruke en fridag på. Matpakke smaker alltid bedre ute enn inne, men det er også mye annet godt du kan lage på tur. Under får du seks tips til hva du kan lage av mat ute, enten til lunsj eller middag. Husk at det er bålforbud fra 15.april.

Pinnebrød har de fleste spist til knitring fra bålets flammer. De fleste griller de alene som de er eller ruller de rundt pølsene. Men pinnebrød kan også lages som en søt variant med nøtter og sjokolade. Kanskje en fin dessert til turen?

Pinnebrød
Dette trenger du:

  • 1 dl        melk
  • 2 ½ dl    vann
  • 25 g       gjær
  • 8 dl        hvetemel
  • 1 ts        salt

Slik gjør du det:
Varm melk og vann til 37 °C. Rør ut gjær i blandingen. Bland med hvetemel og salt og elt til en smidig deig, ca. 10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
La deigen heve i minst 1 time.
Del deigen i små biter. Rull tynne pølser med hendene og surr rundt en pinne. Stek over bålet. Bruk tid og roter pinnen slik at du unngår at brødet blir brent utenpå og rått i midten.

Tips: Når du skal grille pinnebrød over åpen flamme, er det viktig å rotere pinnebrødet hele tiden. Finn det varmeste stedet, men unngå direkte flamme. Ønsker du en enda fyldigere og mer mettende variant, kan du elte inn biter av soltørkede tomater, salatost og hakket spinat i deigen før pinnebrødene stekes.

Søte pinnebrød

Søtt pinnebrød med nøtter og sjokolade
Dette er en gourmetvariant av det vanlige pinnebrødet laget på bolledeig og fylt med deilig nøtter og sjokolade.

Dette trenger du:

  • 50 g       smør
  • 2 dl        melk
  • 25 g       gjær
  • 8 dl        hvetemel
  • 1 dl        sukker
  • 2 ts        kardemomme
  • 1 ts        salt
  • 1 ½ dl    mandler
  • 200 g     sjokolade

Slik gjør du det:
Smelt smør. Tilsett melk og varm til 37 °C. Rør ut gjær i væsken og bland med hvetemel, sukker, kardemomme og salt. Elt til en jevn og smidig deig, ca. 10 minutter i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
La deigen heve i 1 time. Hakk mandler og sjokolade og kna inn i deigen.
Del deigen i små biter. Rull tynne pølser med hendene og surr rundt en pinne. Stek over bålet. Bruk tid og roter pinnen slik at du unngår at brødet blir brent utenpå og rått i midten.

Miks sammen en røre for grove pannekaker før du går ut, og hell over på flaske. Da er det bare å ta frem panna og steke pannekaker når bålet er blitt varmt. Og husk blåbærsyltetøy som tilbehør.

 

Grove pannekaker

Grove pannekaker:
Dette trenger du:

  • 3 ss        smør
  • 5 dl        melk
  • 3 stk      egg
  • 2 dl        sammalt hvete, grov
  • 1 dl        hvetemel
  • ½ ts        salt

Slik gjør du det:
Smelt smør i en gryte, tilsett melk og pisk inn egg.
Ha mel og salt i en bolle og pisk inn melkeblandingen til du har en glatt røre.
Hell over røren på en flaske og ta med på tur.

Omelett med ost og skinke og ristet brød til
Oppskriften holder til 4 omeletter.
Dette trenger du:

  • 2 stk      egg
  • 2 ss        melk
  • ¼ ts        salt
  • 1 ss        smør til steking
  • 2 skiver skinke, grovhakket
  • 1 dl        lettost
  • Evt grønnsaker som tomat, purreløk, vårløk, paprika etc

Slik gjør du det:
Visp sammen egg, melk og salt.
Lag omelettrører og hell på flaske. Kutt opp skinke og ulike typer grønnsaker og ta med i en boks. Så kan du helle røra på panna når du kommer frem og ha på toppingen. Ta med et godt brød i sekken. Rist brødskivene på bålet før du legger på omeletten. Da blir de sprø og knasende.

Omelett med ost og skinke

Pølser er ofte en vinner på bålet. Og ofte til et pølsemåltid så mangler vi grønnsakene. Her får du enkel løsning. Kutt opp ulike typer grønnsaker og ha i en egen boks med på tur. Wok grønnsakene på bålet, eller putt de i aluminiumsfolie og bak de som en pakke, så får dere godt tilbehør til pølsene.

Ta med suppe på termos. Er du av den litt utålmodige typen, kan suppe være et fint alternativ til turmat som du kan nyte med en gang. Lag suppen hjemme, helle over på termos og nyte med en gang du setter deg ned for å ta en matbit på tur. Søtpotet suppe, tomatsuppe, blomkålsuppe er eksempler på supper som er deilig å nyte ute.

Søtpotet suppe
Dette trenger du:

  • 500 g søtpotet
  • 1 stk potet
  • 1 stk rød chili
  • 2 ss olivenolje
  • 1 båt hvitløk
  • 1 ts malt spisskummen
  • 8 dl hønsebuljong (utblandet)
  • 1 dl matyoghurt
  • salt og pepper

Slik gjør du det:
Skrell søtpoteter og skjær dem i mindre biter.
Varm olje i en kjele. Ha i poteter, finhakket chili, presset hvitløk og spisskummen. Rør godt rundt. Hell på buljong og la suppen putre i ca. 15 minutter til potetene er møre.
Ta kjelen av varmen og bland suppen med yoghurt. Smak til med salt og pepper.

Server suppen for eksempel sammen med krutonger du tar med i en pose, grovbrød og ­spekeskinke eller fenalår.

SøtpotetsuppeGrillpakke med fisk og grønnsaker
Dette trenger du:

  • 1 stk   gul squash
  • ½ stk   løk
  • 2 båt   hvitløk
  • 8 stk   grønn frisk asparges
  • 8 stk   rød cherrytomat
  • 1 ss   solsikkeolje
  • 1 ss   sitronsaft
  • 2 ss   hakket frisk koriander
  • 300 g   laksefilet
  • 300 g   torskefilet

Slik gjør du det:
Rens og skjær løk i tynne skiver, squash i tynne staver og asparges i biter. Skjær fisken i terninger.
Smør olje på et ark tykk steke- eller grillfolie. Legg grønnsakene i bunnen. Ha fisketerningene oppå og cherrytomater og urter på toppen. Press over sitronsaft og pakk folien godt sammen på toppen.
Legg pakkene i på grillen i ca. 15 minutter eller i stekeovn på 200°C i 25-30 minutter.

 

Nøtter til skituren

Som ekstra motbakkemat, eller bare en liten snack, kan en neve med nøtter smake godt. Det bidrar både med litt energi og salt som er viktig dersom man er lenge ute og svetter mye. Ta med en neve med mandler, cashewnøtter, peanøtter eller andre blandinger du liker. Supert å ha på lur underveis på turen.

God tur og nyt vinterferien 😊

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s