Slik unngår du kjærestekiloene

Som nyforelsket lever mange bare på luft og kjærlighet. Etter hvert som forholdet blir mer etablert er det ikke uvanlig at noen ekstra kjærestekilo sniker seg på. Særlig for kvinner er mat sterkt knyttet til følelser, noe som kan bidra til både positiv og negativ energibalanse.

Det kan fort bli mindre tid til egne hverdagsrutiner som trening, aktivitet, sunn mat og en jevn måltidsrytme når man får seg kjæreste. Som et resultat av dette kan noen ekstra kilo kommer snikende på. En australsk studie viste at kvinner i et forhold uten barn la på seg mer over en tiårsperiode, enn kvinner uten partner og barn. En britisk studie har også vist at både kvinner og menn i et forhold legger på seg mer enn kvinner og menn uten partner. Det oppsiktsvekkende i denne studien var at kiloen kom først etter tre år, såkalte komfortkilo. Vektøkningen i snitt lå på 1,8 kilo for både menn og kvinner.

«Veien til en manns hjerte går via magen»

Å diske opp med litt ekstra kos i form av god mat og drikke for hverandre er noe de fleste gjør som kjærester. Å kose seg sammen, sitte i armkroken og se en romantisk film kan friste mer enn å gå på treningssenteret. Det er mye omsorg i mat og det bruker vi gjennom livet i ulike settinger, også ovenfor partneren. Damer er kanskje mer utsatt for noen ekstra kilo, da kvinner generelt sett trenger mindre energi enn menn og i utgangspunktet er mer opptatt av sunn mat og aktivitet. Det er ikke dermed sagt at menn kan kose seg mer enn det damer kan, og det er viktig for begge parter å etablere sunne vaner sammen.

Slik unngår du kjærestekilo - ernæringsbloggen.no (2)

Hva kan man gjøre for å unngå kjærestekiloene?

Under har jeg skrevet opp seks gode råd for hvordan du og din partner kan unngå kjærestekiloene og etablere gode og sunne vaner. Det hindrer ikke bare en potensiell vektøkning, men det gir også masse overskudd og energi.

1) Herm etter de gode vanene til din bedre halvdel
Herming er en bra, og spesielt om du hermer etter kjæresten din sine gode vaner. Er du den som alltid er først ferdig med å spise opp? Da kan du tenke at du skal bruke like lang tid på å nyte maten, akkurat som partneren din gjør. Er hun den som alltid spiser mest grønnsaker? Ta på minst like mye på begge tallerkener til middag. Pleier han å gå eller sykle til jobb? Slå følge da vel. Inspirer hverandre til å ta vare på og lage nye gode hverdagsrutiner.

2) Vær den som disker opp
Sliter du med å stå imot når han eller hun henter potetchipsen eller sjokoladen til tv-tittingen? Kom ham i forkjøpet med å sette frem noe du synes er et bedre alternativ, for eksempel oppskåret frukt med vaniljeyoghurt eller vanilje kvarg til, grønnsaker i staver med dip til, grove lapper med havregryn til kveldsmaten etc. To fluer i en smekk: Du slipper å bli fristet til å spise noe du egentlig ikke hadde tenkt, og han eller hun tror du er snill som disker opp. Og spar lørdagsgodtet til lørdagen.

3) Lag mat sammen
Å lage mat sammen kan være en hyggelig aktivitet hvor man lærer hverandre bedre å kjenne, og samtidig kan velge litt sunnere alternativer. Søk sammen etter oppskrifter, kjøp inn mat og lag deres egne 4-stjernes restaurant med den flotteste treretters menyen som er komponert av dere og laget med kjærlighet. Når man lager mat fra bunnen av med rene råvarer er det også lettere å ha kontroll på hva man får i seg.

4) Bli hverandres treningspartner
Om den ene er aktiv, kan man prøve å motivere den andre til å bli med på trening eller aktiviteter. Er ingen av dere veldig aktive kan dere finne en felles aktivitet. Hva med å bli treningspartnere på treningssenteret, sykle sammen, gå på ski, løpe, lagspill eller gå lange turer. Gjør noe dere liker begge to sammen!

5) Felles opplevelser skaper gode minner
Selv om man er nyforelsket eller har vært i et langvarig forhold er det hyggelig å gjøre noe sammen eller dele en hobby. Pakk en sekk eller kurv med niste og gå på tur i parken, langs fjæra eller i skogen. Finn frem sykkelen. Ta en tur i svømmehallen. Gå på byvandring. Besøk museum eller andre severdigheter. Eller hva med å melde dere på et dansekurs? Felles opplevelser kan skape gode minner som varer livet ut, og kanskje det frister til gjentakelse.

6) Finn balansen i hverdagen
Etter hvert som forholdet utvikler seg, er det viktig å etablere felles hverdagsrutiner og den gode balansen i hverdagen som passer for dere. Få inn aktivitet i hverdagen, litt sunnere middager som dere begge liker. Nyt gleden ved å ha gode hverdagsrutiner samtidig med muligheten for å kose seg sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s