Slik forstår du det som står bak på produktet du kjøper

Det er ikke alltid lett å stå i butikken, med to forskjellige produkter, sammenligne de og vite hvem du bør velge. 36 prosent av oss synes det er vanskelig å forstå teksten som viser hva de ulike produktene inneholder. Men følger du noen enkle huskeregler blir det enklere å ta bedre valg.

I en undersøkelse* gjennomført av Norstat for TINE, kommer det frem at syv av ti leser informasjonen på produktene for å finne ut om en vare er sunn eller ikke. Av disse synes nesten halvparten at det er ganske enkelt å forstå hva det står, mens 36 prosent synes det er ganske vanskelig å forstå om matvarene er sunne eller ikke. Her er en liste over hva du bør se etter.

Slik forstår du det som står bakpå produktet du kjøper

*Undersøkelsen er gjennomført av Norstat januar 2017 for TINE. Undersøkelsen er gjennomført på nett med 1001 respondenter i et representativt utvalg av den norske befolkningen over 15 år.

Slik leser du ingredienslista og næringsinnholdet

For å gjøre det enklere for deg har jeg laget en guide til deg om hva de ulike ordene i ingredienslista og næringsinnholdet faktisk betyr og hvordan du kan bruke informasjonen til å velge smartere:

  • Hva er forskjellen på kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal)

Totalt energiinnhold oppgis som kilojoule (kJ) og kilokalorier (kcal). Det vi er mest vant til å forholde oss til er kilokalorier. Grunnen til at begge oppgis er at kilojoule er den internasjonale enheten man regner energiinnhold med, mens de fleste er vant med å forholde seg til kilokalorier (kcal).

Næringsinnhold per 100 gram kan gjøre det enklere å sammenligne to tilsvarende produkter. På produkter som selges som en porsjon, er det viktig å se næringsinnholdet opp mot produktets størrelse for å vurdere hva det totale inntaket av energi blir.

  • Kalorier er ikke alt, for hva du får for kaloriene teller også  

Det er ikke bare kaloriene, sukker eller fett som bør få fokus. Du bør også se etter om matvaren gir deg noen vitaminer og mineraler. Det er frivillig å merke dette på produkter, men mange leverandører gjør det. Jo flere vitaminer og mineraler du får med, jo bedre er det for næringsinntaket ditt.

  • Sjekk ingredienslisten for hva produktet inneholder

Lurer du på hva et produkt inneholder, er ingredienslisten alltid lurt å kaste et blikk over. Ingredienslisten oppgis i synkende rekkefølge. På den måten kan du velge produkter som er litt bedre for deg, ved å velge matvarer hvor sukker og fett står lengre nede på listen.

  • Karbohydrat – hva betyr egentlig «hvorav sukkerarter»?

Mange er opptatt av å få i seg mindre sukker, men det er ikke alltid lett å vite hvor mye sukker det er i et produkt. Mange merker i ingredienslisten med prosent hvor mye sukker som er tilsatt produktet. I deklarasjonen oppgis «hvorav sukkerarter». Dette er et samlebegrep for både sukkeret som kommer naturlig med matvaren, for eksempel melkesukker i en yoghurt, og det tilsatte sukkeret. Det er det tilsatte sukkeret vi er anbefalte å redusere i kostholdet, og derfor er det dette du bør se etter på produktene.

  • Ikke bare se på fremsiden, husk også å sjekke baksiden av produktet!

De fleste ønsker å fremme sine fordeler på produktene, men det kan være lurt å se på baksiden også. Selv om positive faktorer som for eksempel høyt proteininnhold eller redusert sukkerinnhold står på fremsiden kan det være andre ting som trekker ned produktet. Bruk derfor noen sekunder på å snu produktet og vurder informasjonen.

  • Allergener

Har du allergi, vil også ingredienslisten vise deg hvilke allergener produkter kan inneholde. Disse er uthevet i teksten.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s