Dette bør du spise før, under og etter trening

Uten mat og drikke, duger helten ikke. For å få mest ut av treningen er det viktig at du får i deg seg nok næring. På den måten kan du yte det lille ekstra som gjør at du kanskje klarer å nå målene dine.

Starter du treningen med fulle lagre får du mer overskudd under økta, og klarer å holde høy intensitet lengre. Mange lurer på om det er nødvendig å spise før du trener og tenker ofte at man like gjerne kan droppe de kaloriene. Det er nødvendigvis ikke så lurt. Før trening er det lurt å få et påfyll av karbohydrater, protein og væske så du har nok energi til økta du skal gjennomføre.

Påfyll av mat og drikke før treningen starter

414543_1920_1080_c[1]
Det er forskjell på behovet for en stor mann og en liten dame, og før en yoga-økt kontra en fem timers sykkeltur. Det viktigste er å føle at du er passe mett, ikke sulten og at du fyller på med væske i god tid før treningsøkten. Er det en stund siden sist du spiste er det lurt å planlegge godt og passe på å få i deg et måltid helst to-tre timer før treningen starter.  Da kan du spise et måltid på cirka størrelse med frokost eller lunsj. Er det derimot ikke så lenge siden du spiste kan et mindre måltid som for eksempel et knekkebrød med pålegg eller bare en frukt være nok. Det viktigste er at du ikke går sulten på trening, og ikke spise for stor porsjon tett opptil økta starter. Begge deler vil gi deg ubehag underveis.
Dersom du har tid til å spise et godt måltid to til tre timer før trening kan du for eksempel velge:

 • Havregrøt
 • En til tre brødskiver med ost og kjøttpålegg og et glass melk eller juice
 • En skål kornblanding med lettmelk og frukt til
 • Måltidsbarer

Trenger du et lite påfyll før trening kan det å spise noe lite og enkelt en time før økta starter være nok. Det kan for eksempel være:

 • En frukt som banan, pære eller appelsin
 • En liten smoothie
 • En liten yoghurt eller en drikkeyoghurt
 • Én til to knekkebrød med ost eller kjøttpålegg eller andre matvarer som gir tilsvarende næring.

Underveis i økta

På treningsdager bør du være ekstra påpasselig med å drikke mye hele dagen, i tillegg til underveis og etter treningsøkten. Tørstefølelsen er ikke en god indikator på når du trenger å drikke, da den forsinkes under trening. Det anbefales derfor å fylle på med drikke under økter som varer mer enn 30 minutter.

 • Det holder å drikke vann hvis treningsøkten varer én time eller kortere.
 • Under harde treningsøkter som varer lengre enn én time, kan du i tillegg spise en banan, litt rosiner eller drikke sportsdrikk

Hvor mye du bør drikke kommer an på aktiviteten du gjør, om du trener innendørs eller utendørs og hvor mye du svetter ut.

Og etter trening

Dette bør du spise før under, etter, trening - klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik

Er du mosjonist og trener to-tre ganger i uka er det ikke avgjørende å spise rett etter trening, så lenge kostholdet ellers i løpet av dagen er bra og du spiser jevnt. Går det mindre enn 24 timer fra treningen er ferdig til neste økt begynner er det derimot viktig med et påfyll rett etter trening. Dersom du ønsker et påfyll etter trening kan det være:

 • Brødskiver med ost eller kjøttpålegg
 • Yoghurt med litt korn/mysli og rosiner
 • Et glass melk og en banan
 • eller andre matvarer som gir tilsvarende næring.

Går det lang tid mellom trening og neste måltid, kan du bli veldig sulten og kroppen går på «sparebluss». Et tips kan derfor være å ha med seg en matpakke i treningsbagen.

God trening!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s