Nei til «barnebursdag» på idrettsarenaen

Å være i aktivitet er viktig for alle, både voksne og barn. Noen velger å delta i organisert aktivitet tilrettelagt av idretten eller være aktiv på eget initiativ. Uansett er det viktig å tenke over hva vi spiser for å kunne prestere godt, både på trening, men også i konkurranser eller turneringer. Så hvorfor skal maten på en idrettsarrangementer og barnebursdag være den samme?

Mange barn deltar på organiserte idrettsaktiviteter som for eksempel fotball, håndball, turn, friidrett, bandy, langrenn etc. Å være aktiv sammen med andre som har lik interesse forsterker ofte gleden ved å drive med idrett. For mange barn kan en hel dag med aktivitet for eksempel ved konkurranse eller turnering bli mye, og da er riktig påfyll viktig for at de skal holde ut. Utfordringen ligger ofte i at mange idrettskiosker har servering som i en barnebursdag og utvalget består gjerne av pølser, kake, brus og boller. Det er på tide å ta ansvar for hva barn og unge spiser på idrettsarrangementer og skape gode vaner for et bra kosthold. Men hva er riktig påfyll?

En sunn sjel i et sunt legeme

Helt siden Romerrikets tid har «en sunn sjel i et sunt legeme» vært det idrettens motto. Fokuset har for det meste ligget på det fysiske som må til for å oppnå en sunn sjel i et sunt legeme, men i dag vet vi at også kostholdet spiller en stor rolle for en sunn livsstil. Å bare spise pølse, bolle og sjokoladekake under konkurranse eller en turnering er ikke det som fremmer et sunt legeme. Og misforstå meg rett, det er selvfølgelig lov å kose seg og nyte et kakestykke når man har vært i mye aktivitet. Problemet kommer når det blir mer kake enn aktivitet, og når små barn ender opp med å fylle på med tre ganger så mye sukker som de bør få i seg.

Grovere og mer fargerikt

Sunnere mat på idrettsarenaen

Hvis vi kan få litt mer variasjon, litt grovere, litt mer fargerikt tilbud på arenaer og idrettskiosker er mye gjort. Og det kan fint være en kombinasjon, da kostholdet handler om balanse. Vi bør spise variert, ha en god balanse mellom hverdagsmat og kos og mellom aktivitet og mengde mat vi spiser. Mange enkle grep kan tas for å, som for eksempel:

  • Grove vafler laget på sammalt mel, fullkornsmel og havregryn. Da blir vaflene like grove som brødskiver og et supert alternativ til lunsjen
  • Lag fargerike smoothies. Varier med ulike frukter og bær, og lag morsomme navn til de ulike variantene.
  • Grove rundstykker eller grove brødskiver med godt pålegg som skinke, kalkun, mager leverpostei, ost og tomat, agurk, paprika som pynt
  • Oppskåret frukt eller grønnsaker. Tilbered gjerne grønnsakene sammen med en krydderdip.
  • Grove gulrotpannekaker med gulrot, havregryn og grovt melk
  • Proteinbriks med havregryn
  • Grove wrapsruller med mager kremost, fylt med ruccola eller salatblader, ost og skinke, laks og vårløk eller kylling og avokado
  • Har du tid til å bake kan grove horn eller pizzasnurrer med tacofyll eller skinke og ost være en smart ide.

Har du tips til andre gode serveringsforslag? Kommenter under da vel 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s