Fem kjappe kostholdstips til deg som er russ

Mai måned betyr en hektisk russetid. Russefeiring betyr gjerne mye fest og moro, og lite søvn. For å ha nok energi til å være med på alt, uten  å bli altfor slapp eller syk er det viktig hva du spiser og drikker mellom slagene.

Et sunt kosthold er heller ikke førsteprioritet blant russen, og ofte velges kjappe og usunne matalternativer. For at du skal ha overskudd både til skole og russefeiring kan enkle og sunne tips være nyttig. Her får du fem kjappe tips om hvordan du får til det:

Vann er bør være din førstedrikk. Det kan virke som et kjedelig tips, men nok vann er alltid viktig, også under russefeiringen. Ha alltid med deg en vannflaske, og vil du ha kaldt vann tilgjengelig kan du fylle flasken halvfull med vann og legge den i fryseren natten over. Da har du kaldt vann til hele dagen.

Spis i tide. Å spise måltider jevnt gjennom dagen gjør det lettere å danse seg gjennom natten. For å ha overskudd til alt du ønsker å gjøre i løpet av dagen, både på skolen og etter skoletid, er det viktig med en jevn måltidsrytme som gir nok energi. Å spise hver 3.-4. time er en god tommelfingerregel – om du er russ eller ikke.

Mellommåltider kan redde en sliten russ. Dersom de faste måltidene blir forskjøvet eller glemt, er det viktig å spise noen mellommåltider. Ta alltid med deg noe i veska eller sekken når du går ut døra – noen knekkebrød, yoghurt, nøtter, frukt eller grønnsaker kan redde en russ som merker at slappheten kommer utover dagen eller kvelden.

Fem kjappe kostholdstips til russen - klinisk ernæringsfsyiolog Anne Marie Skjølsvik

Ikke glem å spise fargerikt selv om du kler deg fargerikt. Om du er blåruss, rødruss eller svartruss så er det viktig å spise både litt rødt, hvitt og blått hver dag. Frukt, bær og grønnsaker bidrar med mange vitaminer og mineraler som er viktig for at kroppen skal holde seg frisk. Om næringsinntaket blir dårlig i russetida, vil nok frukt, bær og grønnsaker sikre at du får i deg et godt tilskudd av det du trenger.

Velg sunt og enkelt. Å spise sunt kan være både kjapt og enkelt. Velg grove brødskiver eller knekkebrød med magert kjøttpålegg som kokt skinke, kalkun- og kylling pålegg, mager ost, makrell i tomat og avokado. Poser med havregrøt eller supper som du tilsetter varmt vann er også en smart løsning. Ønsker du noe mer spenstig kan du kjøp en pose med ferdig kuttet salat, småtomater, en boks mais, kyllinglår eller smårettsskinke og et grovt rundstykke til. Del gjerne med andre medruss.

God russefeiring og lykke til med eksamen når den tid kommer 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s