Balanserapporten 2018 – er det et paradoks at nordmenn er fornøyde med kostholdet sitt?

Syv av ti nordmenn er fornøyde med hvor sunt kostholdet er viser tall fra årets Balanserapport*. De fleste av oss mener også at vi har god kunnskap om hva vi bør spise og at vi tar hensyn til hva som er sunt når vi er i butikken og handler. Men er vi litt mer selvtilfreds enn vi burde være?

At syv av ti nordmenn er fornøyde med kostholdet sitt står i en sterk motsetning til hva vi vet er fakta om det norske kostholdet. For en rapport fra Folkehelseinstituttet i 2016 viser at usunt kosthold har gått forbi røyking som risikofaktor for dødsfall, og da er det paradoksale, at syv av ti av oss er fornøyde med kostholdet. På oppfølgingsspørsmål om hva den viktigste årsaken til at du ikke har et sunt nok kosthold er svarer 38 % at de ikke har motivasjonen eller selvdisiplin nok til å spise sunt, 22 % mener det er for mange fristelser, mens 13 % mener de ikke har tid/dårlig planlegging, hvor de yngste er de som ser ut til å merke dette mest. Kun 5 % av oss oppgir å ikke ha nok kunnskap, noe som vil si at de fleste av oss mener å vite hva et sunt kosthold er.

Syv av ti nordmenn synes selv de har et sunt nok kosthold

Er vi enige om hva som er sunt?

På spørsmål om hva vi vektlegger når vi er i butikken og handler svarer vi at vi først og fremst kjøper det vi selv har lyst på – deretter hva som er sunt. Så til og med i butikken mener vi at vi tar hensyn til hva som er bra for oss. Tallenes tale antyder at det kan være en diskrepans mellom hva vi tror er sunt, og hva myndigheter definere som sunt.

Vi handler det vi har lyst på, deretter hva som er sunt - klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik

Vil gjerne spise mindre sukker og søtsaker og mer grønnsaker

Videre vet vi av tall fra Utviklingen i norsk kosthold 2017, at vi bør spise mer grønnsaker, frukt og bær, mer fisk, magre meieriprodukter og grove kornprodukter, og mindre mettet fett, salt og sukker. Og mye av dette viser det seg at vi er klar over selv også. Å spise mindre sukker og søtsaker og mer grønnsaker står øverst på listen for nordmenn som ønsker å endre kostholdet sitt. Å spise mer mat som er Nøkkelhullsmerket er ingen opptatt av – noe vi kanskje burde være?

Blir menn mer bevisste?

Balansen defineres jo av to faktorer; kostholdet og aktivitet. Over halvparten av alle nordmenn oppgir at de er fornøyde med balansen mellom kosthold og fysisk aktivitet. Men i årets undersøkelse ser vi en svak tendens til at menn er litt mindre fornøyde, samtidig som færre svarer at de ikke vet. Spørsmålet er jo da om menn i ferd med å bli mer bevisste sin egen balanse mellom kosthold og aktivitet? Eller for min del, at det endelig betyr at etter mange års masing om litt mindre sjokolade og mer aktivitet, så begynner det å sige inn 😉

Seks av ti er fornøyd med balansen mellom energi fra mat og drikke og energi brukt ved fysisk aktivitet

*Balanserapporten presenterer hovedsakelig funn fra en undersøkelse utarbeidet av TINE. Datainnsamlingen er gjennomført av Norstat i januar 2018. Den ble gjennomført på nett med 1000 respondenter i et representativt utvalg av den norske befolkningen over 15 år. På tine.no finnes det en digital versjon av denne rapporten, samt rådata fra 2016, 2017 og 2018 – som viser resultater fordelt på blant annet kjønn, alder, landsdeler og inntektsgrupper.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s