Gjør du dette unngår du å bli syk av maten på ferie

Ferie er tid for å nyte god mat og god drikke. Og er du på utenlandstur er det veldig spennende å teste ut lokale restauranter og smake på de lokale rettene, rett og slett for å oppleve matkulturen i landet. Samtidig er du da mer utsatt for å bli matforgiftet eller få turistdiaré. Men med noen enkle huskeregler kan du nyte alle feriens goder uten å bli syk.

Mageproblemer på ferie er noe de fleste av oss opplever en eller flere ganger, men gjerne vil unngå å oppleve igjen. Spesielt på utenlandsturer utsettes vi for mange andre bakterier enn de vi er vant med her hjemme og dette kan bidra til en ubalanse i tarmfloraen i kroppen og gi det vi kaller for turistdiaré. Matforgiftning skjer når vi får i oss giftstoffer laget av bakteriene i maten. Små barn og personer med nedsatt magesyreproduksjon er de som er mest utsatt, men alle kan likevel være uheldige og få ferien ødelagt. Tar du dine forholdsregler når du velger mat og er flink med hygiene er sjansen derimot stor for at du kun har gode ferieminner i bagasjen på vei hjem.

Bruk sansene dine – se og lukt på maten før du spiser

De fleste som har vært utsatt for turistdiare eller matforgiftning tidligere, vet som regel akkurat hva de spiste som gjorde at de ble syke. Og allerede her kommer første huskeregel. Hvis vi spiser mat som vi merker virker rar i konsistensen, smaker rart, eller lukter rart bør vi stoppe opp. Sansene våre og instinktet vårt prøver å fortelle oss at det er noe «muffens» med maten vi spiser. Stopper vi da å spise, vil risikoen for å bli dårlig være minimal. Så bruk sansene dine, kikk godt rundt på stedet du vurderer å kjøpe mat; ser det ok ut, ser det rent og pent ut? Og bruk luktesansen før du tar deg en bit, og smakssansen når første bit er tatt.

Bruk sansene dine - se lukt og smak klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.jpg

«Kok den, stek den, skrell den eller glem den»

Norsk Helseinformatikk har en huskeregel på sine sider som enkelt sier hva du kan og ikke bør spise. Den sier «kok den, stek den, skrell den eller glem den». Husker du denne mens du er på ferie vil nok magen holde seg fin hele turen. Det er allikevel noen matvarer som i større grad enn andre kan være smittekilder og som det er lurt å styre unna. De viktigste smittekildene er:

  • Vann, fra springen, og da også isbiter som kan være laget av springvann
  • Salater, disse er ofte vasket i springvann
  • Rått kjøtt
  • Rå grønnsaker og frukt med skall på
  • Kalde sauser
  • Rå sjømat og skalldyr
  • Ikke-pasteurisert melk
  • Iskrem som ikke er innpakket i emballasje, for eksempel softis
  • Mat som er tilberedt av rått egg eller bløtkokt egg/flytende eggeplommer kan også inneholde smitte

Hva er helt trygt å spise?

Mat som er kokt eller stekt og som serveres med en gang er trygt, da smittestoffer drepes ved varmebehandling. Det samme er frukt og grønnsaker som du selv skreller. Nykokt te og kaffe og flaskevann, brus eller annen type flaske- eller kartongdrikke du selv åpner er trygt.

Hva gjør jeg om jeg blir dårlig?

En typisk turistdiaré varer i alt fra 1-5 dager, mens en matforgiftning ofte er over på 24 timer. Utfordringen, særlig om man er i varmere strøk, er at diaré dehydrerer kroppen, så det er viktig å drikke mye væske. Du bør helst drikke kokt vann i form av te, eller mineralvann. Sportsdrikke eller lignende er fint å bruke, da saltene her bidrar til å gjenopprette væskebalansen. Litt salt mat kan også hjelpe, eller stivelsesholdig mat som ris, poteter, pasta og hvete. Som regel er ikke matlysten på topp, og det beste rådet er å spise det man har lyst på slik at man får i seg litt energi.

Aller viktigst på ferie er god håndhygiene - klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik.jpg

Sist, men kanskje aller viktigst – ikke glem håndhygienen

Å være flink med håndhygienen er veldig viktig – alltid! På ferie bør man vaske hendene godt etter toalettbesøk og før hvert måltid. Bruk varmt vann og såpe, og vask helt opp til håndleddet og godt mellom fingrene. En håndvask bør vare i minst 30 sekunder for å sørge for at vi får vasket bort alle uønskede bakterier. Lufttørk hendene eller bruk engangspapir. Har du ingen vask i nærheten er alkoholbasert desinfeksjon et alternativ.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s