Syv tips for å spise litt sunnere

Ofte føler man seg litt mer sulten enn vanlig etter ferien. Overgangen til hverdagen igjen kommer alltid litt brått på. Med disse tipsene blir det litt lettere å komme inn i hverdagsrytmen igjen.

1. Tenk positivt om mat

«Nei-mat» er et uttrykk som jeg ikke synes vi bør bruke. Det gir bare negative tanker rundt mat. Prøv heller å se positivt på de endringene du vil gjøre. Ha fokus på hva du bør spise mer av og hva du kan fråtse i, som for eksempel frukt, bær, grønnsaker. Da vil det oppleves som en positiv endring som er lettere å gjennomføre.

2. Spis nok på dagtid

Ikke knip inn på mengde mat til frokost og lunsj for å spare på kaloriene. Da kommer gjerne sulten snikende på ettermiddagen. Når jeg blir fysen på kvelden, er det ofte hvis jeg ikke har spist nok til frokost og lunsj. Velg derfor nok og riktig mat til frokost og lunsj. Spis gjerne grove kornprodukter, kornblanding eller grøt, proteinrikt pålegg som skinke, kalkun, egg, et glass melk eller juice til, eller salat med masse grønnsaker.

3. Ta tilbake kveldsmaten

Mange tror at det ikke er bra å spise etter kl 18:00 på kvelden. Det er bare tull. Ta tilbake kveldsmaten og lag deg et lite måltid. Jeg velger ofte knekkebrød, yoghurt, fruktsalat med Kesam/kvarg til, kornblanding og melk eller en smoothie. Et lite kveldsmåltid redder meg fra «små—fysingen» som ofte kan komme på kvelden. Kanskje hindrer det også at jeg begynner å snoke i skapene.

4. Ha mellommåltider tilgjengelig

Er man på farta og blir litt småsulten, er det lett å stikke innom en kiosk å kjøpe noe usunt. Da er det lurt å planlegge litt på forhånd. Jeg tar ofte med meg nøtter, frukt, grønnsaker, en liten matpakke, yoghurt eller lignende i veska. Da har jeg alltid noe tilgjengelig og ingen unnskyldning for å stikke innom kiosken.

5. Fyll tallerken halvfull med grønnsaker

Hver gang jeg spiser middag fyller jeg tallerken først med grønnsaker. Da sikrer jeg at de får nok plass på tallerken. Ønsker du å gå litt ned i vekt bør halve tallerken fylles med grønnsaker. Nok grønnsaker gjør at du spiser mindre av noe annet. Ha alltid grønnsaker til de andre måltidene i løpet av dagen, og bruk det gjerne som mellommåltid.

6. Spis hver 3.-4.time

Spis deg passe mett til hvert måltid og spis jevnt gjennom dagen, gjerne hver 3.-4. time. Da slipper du å bli altfor sulten mellom måltidene.

7. Gjem godiset unna

«Ute av syn, ute av sinn» er et gammelt og klokt ordtak. Mitt beste tips for å unngå å spise godteri i hverdagen er å ikke la det stå fremme. Sett heller frem et fruktfat. Et annet triks jeg gjerne deler er å dele opp kålrot, gulrot i staver og legge de i en skål med vann fremst i kjøleskapet. Når jeg blir fysen er det bare å ta en knasende sprø bit.

Lykke til 🙂 

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-buskerud#t=1h2m39.24s

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s