Hvordan kan jeg hindre underernæring blant eldre rundt meg?

Mange eldre går ned i vekt uten grunn og får ikke i seg nok mat og drikke. Det er ingen tvil om at det er viktig både for den enkelte, for de pårørende og ikke minst for samfunnet hvis vi klarer å unngå at eldre blir underernært. Men hvordan kan vi best klare å forebygge underernæring?

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange eldre som går ned i vekt ufrivillig og blir underernært, men tallet varierer mellom 10 og 60%. God og riktig ernnæring kan bidra til kortere liggetid på sykehus, og hindre at man blir lagt inn igjen etter kort tid. Tilstrekkelig mat og drikke kan også bedre livskvaliteten og formen. Med andre ord: Riktig mat og drikke gir både økonomiske- og helsemessige gevinster.

Hva skal jeg se etter?

Først og fremst er det viktig å minne om at det ikke er normalt å gå ned i vekt bare fordi man blir eldre. Det kan selvsagt være ulike årsaker til at det skjer, slik som depresjon etter tap av ektefelle, sykdom, tannproblemer eller at man rett og slett ikke har matlyst. Ettersom vekten går ned over tid, kan det være vanskelig å oppdage. Da er det viktig at vi som er sammen med de eldre innimellom følger litt ekstra med. Her er noen tegn du kan se etter:

  • Sitter klokka eller klærne løsere enn tidligere
  • Virker det som maten frister mindre
  • Må beltespennen et hakk inn
  • Har man mye mindre krefter enn før
  • Hoppes det over måltider

Hva kan jeg gjøre?

Sørg for at det alltid er fristende mat og drikke i nærheten. Å sette fram mat kan være bra, men det er ikke det samme som at den blir spist – så følg med. Sitt gjerne ned og få en god prat rundt måltidet. Spør om det er noe som frister, og ta det med eller kjøp inn noe som ligner neste gang.

Gode råd til eldre

Spis ofte, gjerne 4 hovedmåltider og 2 mellommåltider om dagen. Det er lettere å få i seg litt mat ofte, enn mye mat sjelden. Mange synes det er lettere å drikke enn å spise når matlysten er dårlig.  Sørg for at maten er næringstett, slik som egg, fløte, rømme, fet fisk, nøtter, tørket frukt, avokado og majones. Bruk gjerne remulade, smøreost, pesto, oliven, dressing og oster. Bruk smør og fløte i mos, supper eller stuinger. Rør gjerne en spiseskje rapsolje inn i yoghurt, grøt, smoothien eller suppen, så blir det plutselig 100 kcal ekstra. Husk at det alltid er rom for kos, og gjerne kake eller dessert hver dag.

Eldre trenger mindre energi enn før, men de må fortsatt ha like mye eller mer av vitaminer og mineraler. For eksempel er alle over 75 år anbefalt å få i seg dobbelt så mye vitamin D (20 µg) daglig.

Eldre trenger å opprettholde muskelmassen for å kunne være selvhjulpen og bo hjemme. En kombinasjon av trening og nok protein er viktig. Gode kilder til protein er egg, kjøtt, fisk og meieriprodukter. Det er lurt å tenke at man bør få i seg noe protein til hvert måltid gjennom dagen.

Hvor starter jeg? 
Hvis det føles greit kan det være lurt å lete etter årsaken til den dårlige matlysten. Er det kvalme, forstoppelse, munntørrhet eller andre bivirkninger av medisiner, så kan det kanskje løses på enkle måter.

Snakk gjerne om mat, barndommens favoritter og gamle mattradisjoner. Kanskje lærer du noe nytt og får lyst til å lage noen tradisjonsretter? Gjør det til en vane at det alltid er mat og drikke på bordet når du er på besøk. Mange vil for eksempel sette pris på en god smoothie eller shake med litt ekstra godt i 🙂 Husk å ta i en skje rapsolje! Gi gjerne en stavmikser eller blender i gave. Ellers finnes det mange ferdige smoothier og fyldige drikker å få kjøpt.

Jeg pleier jo alltid å snakke om balanse og gi råd om sunnere valg, men denne gangen snur vi alt på hodet og sier: kjør på med fristende mat og drikke til alle som står i fare for å bli underernærte.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s