Slik kommer du i gang med treningen etter ferien

Ferie betyr for mange deilige, late dager og vi legger bort hverdagsrutiner som trening og sunt kosthold. Å starte på’n igjen etter ferien kan virke hardt, men fortvil ikke. Jeg har tipsene som får deg i gang.

Her får du 8 tips for hvordan du enkelt kan komme i gang med treningen – allerede i dag!

1) Finn ut av hva som motiverer deg

Har du motivasjonen til å starte med trening er det ingen sak. Om derimot dørstokkmila er lang er det viktig at du finner aktiviteter som er lystbetonte og som øker gleden ved å trene. Da vil motivasjonen også komme tilbake og du vil klare å danne gode vaner som holder over tid.

2) Start rolig 

Enten du er nybegynner eller har hatt en pause fra treningen, er det viktig å starte rolig og med et moderat tempo. Å «gønne på» fra første dag etter ferien med lange og harde økter kan føre til skader, strekk og ikke minst til at motivasjonen går ned. Dersom du ikke har trent før er det viktig å legge opp til en variasjon mellom treningsøkter og hviledager. Kanskje tre økter i uka er akkurat passe?

3) Legg inn hviledager

På hviledager kan en rolig gåtur være et fint alternativ. Det viktigste for nybegynnere er å holde ut. Å starte å trene kan virke mer slitsomt enn gøy i starten. Etter de første tre ukene vil du merke at det går lettere, både for kropp og hode, og du vil få mer overskudd til trening i hverdagen.

4) Lag gode vaner som holder over tid

Uavhengig av hvordan formen var før, er det viktig å begynne litt rolig. Reduser litt på belastningen og treningsmengden i forhold til uka før ferien startet. Bruk gjerne 1-2 uker å trene deg opp til samme nivå som før ferien startet. Tålmodighet er nøkkelordet for fremgang og for å lage deg gode vaner som du klarer å opprettholde over tid. Det er bedre å trene tre-fire økter i uka gjennom et helt år, enn seks-sju økter i uka i en fireukers periode.

5) Sett deg realistiske mål

«He who fails to plan, plans to fail” sa Winston Churchill. Uansett hvilket nivå du befinner deg på bør du sette deg realistiske mål for treningen. Definere hva du vil oppnå, hvor mye tid du har til rådighet og hvor mye arbeid du vil legge ned. Da blir det lettere å fortsette om motivasjonene er fraværende en dag.

6) Lag tidsfrister for å nå målet

For å gjøre det enklere å følge målet, bør du også sette deg tidsfrister. For eksempel skal jeg klare å løpe 10 km på under 50 minutter på ti uker, eller året er over skal jeg klare 10 pull-ups. Lager du en ukeplan over treningsøktene dine er de lettere å gjennomføre. Bruk for eksempel litt tid på søndager og tenk gjennom når du skal trene den kommende uken. Hvilke økter skal du ha, hva som skal trenes og hvor lenge øktene skal være.

7) Lag treningsavtaler med deg selv eller en venn

Avtal med en kompis, venninne, kjæreste eller kollega at dere skal trene sammen. Det gjør det lettere å overvinne dørstokkmila og er mer forpliktende.

8) Hverdagsaktiviteten teller

Selv om du er flink til å trene og nå målene du setter seg, er det fortsatt viktig å huske på hverdagsaktiviteten. Få kroppen i gang ved å legge inn hverdagsmosjon som å droppe heisen til fordel for trappene, eller å ta sykkelen til jobb. Og viktigst av alt, finn gleden i både treningen og hverdagsaktiviteten. Tenk på og husk på den gode følelsen du får av å være i aktivitet og trene. Sofaen føles alltid mye bedre å sitte i etter en god treningsøkt.

Lykke til og god treningsøkt!

 

En kommentar om “Slik kommer du i gang med treningen etter ferien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s