Bli en god mat-redder

Det er samfunnsaktuelt, det er bærekraftig og kanskje ett av dine viktigste bidrag til å ta bedre vare på planeten. Redd mer av maten din – bli en god mat-redder. Lær deg noen gode triks så kan du unngå å kaste mat.

Se, lukt og smak

Mange har «datoskrekk» og tror at all mat som har gått ut på dato må kastes. Stol mer på sansene dine enn på den datoen som står på emballasjen. Tørrvarer slik som mel, ris og knekkebrød er sjelden noe problem, heller ikke de fleste melkeprodukter eller egg. Mange oster blir jo ofte bedre når de går ut på dato! Husk at «best før» betyr «ofte god etter».

Ha god oversikt over skapene

Hvis du vet hva du har, og ikke minst hvor lenge ting har vært der, har du et godt utgangspunkt. Mat i kjøleskapet kan du gjerne merke med når du satte det der, eller når det ble åpnet. Husk at langtidsholdbare produkter ikke holder så lenge når de er åpnet. Lag deg gjerne et område i kjøleskapet hvor du setter mat som må «spises snart», så unngår du ubehagelige overraskelser.

Sjekk temperaturen i kjøleskapet

For at maten skal holde seg best mulig, bør temperaturen i kjøleskapet ligge på mellom 1–4 grader. Varmen stiger, så den kaldeste delen av kjøleskapet er nederst. Legg derfor kjøtt, fisk og pålegg nederst i skapet.

Frys ned mat og brød

Hvis du ikke får spist opp rester, eller du har kjøtt eller fisk som holder på å gå ut på dato, så legg det i fryseren. Merk maten med dato og hva det er. Hvis du for eksempel er usikker på om kjøttdeigen holder seg i kjøleskapet, så stek den opp og frys den.

Brød kaster nordmenn altfor mye av. Hvorfor ikke skjære det ferske brødet i skiver og fryse det ned. Da kan du ta opp akkurat det antallet du trenger. Hvis du har brødrister kan du legge brødskivene rett i risteren. Ellers tar du opp brød om kvelden til neste dag.

Frys ned urter, rester av fløte eller vin i isterningformer. Da har du alltid en klunk klar til sausen.

Del med andre

Har du laget for mye mat eller har du matvarer du ikke får spist i tide? La noen andre redde den. Mye mat kan reddes hvis du gir det bort til naboen eller familie. Hvis du skal reise bort, kan du jo glede naboen med litt gratis mat, for eksempel frukt og grønnsaker som ikke kan fryses.

Har du invitert folk på middag, og det er rester igjen, så spør om gjestene vil ha med seg en boks hjem. Mange blir kjempeglade for å kunne ta med seg noe godt hjem.

Ikke gå i butikken før du vet hva du har

Mange sliter med å holde oversikten både i kjøleskapet og matskapet. Det viktigste er å ikke kjøpe inn altfor mye. Bruk det du har før du kjøper nytt. Hvis du vil bruke opp noe du har stående i skapet, kan du lage en vri på en rett du vanligvis lager, for eksempel å erstatte ris eller pasta med quinoa eller byggris. Ikke minst kan du lage restesuppe eller gryte av det du har liggende av grønnsaker.

Er du nå klar for å bli en super mat-redder ? I så fall er det én ting som virkelig må skrus på; sansene! Se, lukt og smak og bry deg mindre om «best-før»-datoer. Da reduserer du mye matsvinn. Lykke til!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s