Vær aktiv med barna

Det er mye morsommere å være i fysisk aktivitet hvis man er flere, og det er alltid noe å finne på både ute og inne. Både voksne og barn sitter for mye stille i hverdagen. Her får du noen aktivitetstips.

Å få med barna ut på aktiviteter trenger ikke være så vanskelig som du skulle tro. Det handler som regel bare om å finne noen aktiviteter som engasjerer alle og som passer for alle aldre. Barn opplever gjerne mestring og mye glede ved fysisk aktivitet.

Foreldre er viktige rollemodeller 

Du lærer barna gode vaner gjennom å sykle eller gå sammen til barnehagen, skolen eller til aktiviteter på ettermiddagen. Å være aktiv gir en glimrende mulighet til å vise deg fram som en sporty rollemodell. Barna gjør som du gjør og ikke som du sier. Ta gjerne med flere i nabolaget på turene.

Lek gjennom oppgaver

Dagene er travle for mange barnefamilier. Prøv derfor å gjøre ting sammen når muligheten byr seg, og når oppgaver i hus og hjem må gjøres, enten det er snømåking, hagearbeid, rengjøring eller dugnad.

Alle kan bidra etter evne, og barna synes ofte det er morsomt å gjøre ting sammen med voksne. Da får de også et naturlig forhold til at alle jobber sammen i en familie.

Fri lek er viktig

Det finnes mange forskjellige aktiviteter dere som familie kan finne på både ute og innendørs der dere bor. Det kan for eksempel være ballaktiviteter, sykkeltur, gå på tur i skogen, vaske bilen sammen, danse til musikk eller kanskje dere kan dra på skattejakt. Man skaper gode barndomsminner gjennom å komme seg ut i naturen og være i bevegelse.

Det er bra å variere mellom tilrettelagt aktivitet og den uorganiserte frie leken. Det siste er viktig for å stimulere barnets grunnleggende ferdigheter som å gå, løpe, hoppe, hinke, klatre, kaste og fange.

Aktivitetstips

Ta dere en tur i skogen, og lek med det dere finner i naturen. Lag gjerne bål, hvis det er tillatt, og finn pinner til pølser eller stek pinnebrød. Enda enklere er det å pakke inn matpakkene i aluminiumsfolie og varme dem på bålet. Til dessert kan dere pakke inn banan med raspet sjokolade på.

Små barn elsker «dam-jakt», som er perfekt i litt dårligere vær. Da kler man godt på seg og finner dammer å hoppe i. Kjempegøy, Innimellom kan man dra på bowling, bading eller til lekeland. Hvis det er mye vind en dag kan dere også lage en hjemmelaget drage og dra ut å prøve den.

Om vinteren er selvsagt både aking og snømann-produksjon og skiturer aktuelt. Ta med appelsin og kakao på termos, uansett hvor lang turen er!

 

 

En kommentar om “Vær aktiv med barna

 1. – Skal barna til trampolineparken, bli med og hopp med barna heller enn å sitte og se på (eller se ned i telefonen som flertallet gjør).
  – gjør lavterskelaktiviteter sammen som f.eks. Parkrun, vi har deltatt på Parkrun i Norge 3 generasjoner sammen og nå på ferie i utlandet har vi deltatt to lørdager på rad (Parkrun= ukentlig gratis 5km på tid der alle kan delta, gå/jogg eller løp i den farten som passer deg, hver lørdag i uttallige byer rundt om i verden, i Norge i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger). Svært sosialt og inkluderende arrangement.
  – mange lekeplasser eller turløyper har leke- og treningsapparater til både liten og stor, lek sammen!
  – sykle til badestranden, man får enda mer ut av opplevelsen enn om man kjører bil.
  – minigolf, klatrepark, geocaching, lokale turmål-utfordringer (stolpejakt, trim-merke, turbøker, Topp 10 o.l.), svømmehallen, lek i akebakken. Veldig mye man kan finne på enn det mange bruker som aktiviteter/kos.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s