Hva er greia med søtstoff?

Du finner det i både mat og drikke og det kalles søtstoffer, men mange kaller det gjerne kunstige søtningsmidler. Er det sunnere enn sukker, og er det trygt å få i seg?

De fleste søtstoffene er nesten kalorifrie og kjemisk fremstilte stoffer som brukes i stedet for sukker i mat og drikke. Men noen søtstoffer inneholder kalorier; riktignok litt mindre enn sukker. De kalles sukkeralkoholer og brukes ofte i tyggegummi og pastiller. Du har kanskje lest på pakken at et overdrevent inntak kan ha lakserende effekt.

Er søtstoff trygt?

Helsemyndighetene har godkjent søtstoff til bruk i mat og drikke utfra jevnlige vurderinger av studier av god kvalitet. Aspartam har for eksempel vært tillatt brukt i over 40 år, og er forsket mest på av alle søtstoffene. Alle godkjente søtstoff har fått en ADI-verdi; et akseptabelt daglig inntak. Holder du deg under denne verdien, kan du få i deg den mengden søtstoff hver dag hele livet uten at det medfører helserisiko.

stevia-og-sukker

Hvor mye søtstoff kan du få i deg?

En voksen person som veier 60-80 kilo kan for eksempel drikke 4-5 liter lettbrus søtet med aspartam hver dag hele livet. ADI-verdien for aspartam ligger på 40 mg per kg kroppsvekt. Stevia har en mye lavere ADI-verdi på 4 mg per kg kroppsvekt. Men selv om det er trygt med hensyn på mengde søtstoffer, så er det vel greit å tenke mer på hva som er normale mengder av mat og drikke, fremfor om det er søtstoff eller sukker i?  Du spiser vel ikke en hel kake eller drikker 3 liter brus bare fordi du ikke overskrider ADI-verdien for søtstoff? Kanskje vi også bør spørre oss selv om alt må smake veldig søtt?

Kan barn få i seg søtstoff?

Generelt er det anbefalt at barn under tre år ikke får saft, brus eller annen drikke med søtstoffer. Dette er en føre var-regel. Søtstoffene får høyest konsentrasjon hos barn, fordi de har en liten kropp og drikker mye. I tillegg vet vi jo at brus og saft kan skade tennene.

Ikke alltid godt nok merket

Vær oppmerksom på merkingen på emballasjen. Mange småbarnsfamilier bruker mat og drikke uten tilsatt sukker nå, men sjekker alle om det er tilsatt søtstoff? Det skal i henhold til regelverket være merket på fronten, men ikke alle gjør det. Da må du lese på baksiden.

Som med alt annet tenker jeg at vi bør tenke balanse og variasjon, og at alt stort sett er greit i passe mengder. Søtstoff er et godt valg for å redusere mengden tilsatt sukker i kostholdet, men jeg tenker jeg fortsetter å bruke litt av begge deler.

Vil du vite mer? Lytt til episode 26 av Ernæringspodden her:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s