Hvilken yoghurt skal du velge?

Finnes det yoghurt på markedet som du med god samvittighet kan spise hver dag? Ja, det gjør faktisk det. Yoghurt bidrar med både protein, kalsium og jod, og mange av dagens varianter har et helt greit innhold av tilsatt sukker. Nedenfor gir jeg deg noen tips til hva du bør vurdere når du skal finne din hverdagsyoghurt.

 

Søtstoff eller sukker – hva velger du?

Mange tror at yoghurt er rene sukkerbomber, men det stemmer ikke. De mest vanlige fruktyoghurtene i butikkhylla i dag inneholder mellom 4 og 7 gram tilsatt sukker per dl, så hvis du spiser ett beger yoghurt, vil du få i deg mellom 1 og 2 ts sukker. Mange yoghurter er også merket med totalt innhold av tilsatt sukker så du lettere kan ta et riktig valg. En del yoghurt er tilsatt søtstoff istedenfor sukker. Mat og drikke med søtstoff er gode valg i hverdagen dersom du ønsker å kutte ned på sukker. Du må nesten vurdere hva du ellers får i deg gjennom dagen og om du liker smaken.

Hvor mye sukker er for mye?

Helsedirektoratet anbefaler at maksimum 10% av kaloriene vi får i oss bør komme fra tilsatt sukker. Det betyr for eksempel at en normal aktiv person som får i seg ca 2000 kcal om dagen, kan få ca 200 av disse fra tilsatt sukker. Det tilsvarer ca 50 gram hvitt sukker, eller ca 3 spiseskjeer sukker per dag.

Hvor mye jod er det i yoghurt? Det står jo ikke oppgitt på pakken

All melk og yoghurt inneholder omtrent samme mengde jod. Så hvorfor deklareres det på melk og ikke på yoghurt da? Jo, fordi regelverket for hva man deklarere på emballasjen setter høyere krav til mengde jod i en yoghurt, enn i drikke. Rådene fra myndighetene er allikevel klare og anbefaler at melk eller  yoghurt bør være 2 av dine 3 porsjoner om dagen, fordi dem begge er gode kilder til jod.

Her kan du lese mer om jod og hvorfor det er viktig

Hvorfor tror alle at yoghurt inneholder så mye sukker?

Det stemmer at yoghurten på 80- og 90-tallet var tilsatt mye mer sukker enn i dag. Særlig de siste 10 årene har mengden sukker i all norsk yoghurt blitt kraftig redusert. Hele bransjen har inngått en avtale med myndighetene om å redusere både sukker, salt og fett i produktene. For yoghurt betyr det mer enn en halvering av mengden tilsatt sukker de siste årene.

Nylig publiserte nettstedet Bramat.no en test av yoghurt. Vil du vite om din favoritt er ernæringsmessig bra. Gå inn og les da vel 🙂

bramat yoghurt test

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s