Får du i deg nok jod?

– Det er ikke bare når du har synlig struma at du har et jodproblem, uttalte Helle Margrete Meltzer i en artikkel på abc nyheter, publisert 12.januar. Helsekontrollen tok også 23.04 opp det alarmerende funnet om lavt jodinntak blant unge kvinner. Inntaket av jod i Norge går ned fordi vi spiser mindre hvit fisk og drikker mindre melk enn anbefalt, og det er grupper som i dag har et utilstrekkelig inntak. Og selv en mild variant av jodmangel vil kunne by på store konsekvenser.

Frem til 1950-tallet var struma en utbredt sykdom i deler av Norge, spesielt i innlands-Norge. Struma er en sykdom som gir forstørret skjoldbruskkjertel, slik at det oppstår en hevelse på halsen. Den vanligste årsaken til utviklingen av struma i Norge var for lavt inntak av jod, og selv om vi ikke ser en økning i tilfeller av struma i Norge i dag, er det tilfeller av mild jodmangel.

Unge kvinner er spesielt utsatt

Av funksjoner i kroppen bidrar jod til hjernes kognitive funksjon, til at nervesystemet og energiomsetningen i kroppen fungerer normalt. Hovedkilden til jod i det norske kostholdet er hvit saltvannsfisk, melk og meieriprodukter. Tall fra utviklingen i norsk kosthold viser at fiskeforbruket har gått ned fra 35 kilo per person per år i 2015 til 29 kilo per person per år i 2018. På samme tid har det samlede forbruket av melk gått ned. Personer som både spiser lite hvit fisk og drikker lite melk er derfor utsatt for å få i seg for lite jod. I Norge viser forskning at unge kvinner, gravide, ammede og spedbarn som fullammes er grupper som er spesielt utsatt for jodmangel. Spesielt bekymringsfullt er det at kvinner i fertil adler får i seg for lite jod, da jod er essensielt i fosterutviklingen.

Familiefrokost

Melk – en viktig kilde til jod i Norge

På 1950-tallet begynte man å tilsette jod i kraftfôret og det gjorde melk til en viktig kilde til jod i kostholdet. I dag er vi anbefalt å inkludere tre porsjoner med magre meieriprodukter hver dag. For å sikre at vi får i oss nok jod er vi anbefalt at to av disse bør være melk eller yoghurt. Hvor mye jod du får fra ulike matvarer kan du se her:

 • En middagsporsjon kokt lettsaltet torsk (200 g) = 558 mikrogram
 • Ett glass melk (2 dl): 30 mikrogram
 • Ett lite beger yoghurt (125 g) = 17,5 mikrogram
 • En skive grovt brød med brunost (20 g) = ca. 40 mikrogram
 • Ett kokt egg = 19 mikrogram

Hvor mye jod trenger jeg hver dag?

Anbefalt daglig inntak av jod for barn, voksne, gravide og ammende:

 • 1 år: 70 mikrogram
 • 2-5 år: 90 mikrogram
 • 6-9 år: 120 mikrogram
 • Over 10 år: 150 mikrogram
 • Gravide: 175 mikrogram
 • Ammende: 200 mikrogram

Får du i deg nok? Du kan selv sjekke ved å gå inn på melk.no sin jodkalkulator.

En kommentar om “Får du i deg nok jod?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s