Fem enkle grep som gjør kostholdet ditt sunnere

Begynner nyttårsforsettene om et sunnere kosthold å skrante? Fortvil ikke, for det er fortsatt ikke for sent. Med fem enkle grep kan du lett få et sunnere kosthold, allerede i dag.

Mange av oss starter det nye året med forsetter om å spise sunnere, men ofte uten en plan for hvordan. Etter hvert som hverdagen kommer i gang, går vi lett tilbake til gamle rutiner. Det er vanskelig å gjøre endringer, dersom du ikke vet hvordan du skal få det til. Derfor har jeg laget en liste med fem enkle grep du kan begynne med i dag, for å gjøre kostholdet ditt enda sunnere.

Tips 1) Spis mer av det som er godt for deg

Ofte når vi skal stramme inn på kostholdet er det lett å tenke på det vi skal spise mindre av. Da begynner tankene å gå i loop rundt i hodet og vi hører oss selv si «jeg skal ikke spise sjokolade», «jeg skal ikke spise boller», «jeg skal ikke….». Da bruker vi masse energi på å tenke på alt vi har lyst på, som vi nekter oss selv å spise. Dette gjør at lysten på akkurat disse matvarene øker. Derfor bør vi heller tenke på det vi skal spise mer av, som for eksempel frukt, grønnsaker og fisk. Under får du tre tommelfingerregler som er enkle å huske i hverdagen og en fin guide for hva du bør velge å spise både i løpet av dagen og uka.

  • «Fem om dagen». Denne har du hørt før! Fem porsjoner frukt, bær og grønnsaker hver dag. Og det er ikke så vanskelig, du må bare passe på å få med deg litt grønnsaker til frokost og lunsj og middagen, samt bruke frukt eller grønnsaker som mellommåltider ila dagen. Husk også at et glass juice, regnes som en av de fem porsjonene
  • «Tre om dagen». Tre om dagen er litt mindre kjent for de fleste av oss, men det handler om at vi er anbefalt tre porsjoner melk og meieriprodukter hver dag. Bakgrunnen er at vi skal få i oss nok kalsium og jod. To av de tre porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt.
  • «Tre i uka». Tre i uka handler om tre fiskemiddager i uka. Vi er fra kostrådene anbefalt å redusere på kjøttforbruket og heller spise mer fisk til middag, og fisk bidrar med viktige næringsstoffer i kostholdet vårt. Fra fet fisk får vi vitamin D og omega-3 fettsyrer, mens hvit saltvannsfisk bidrar med jod. Dersom du heller er typen som liker brød med makrell i tomat, røkt laks, sild, peppermakrell etc, kan seks brødskiver med fiskepålegg erstatte en middag.

_DSC7616

Tips 2) Fyll tallerken halvfull med grønnsaker

Hver gang jeg spiser middag fyller jeg tallerken først med grønnsaker. Da sikrer jeg at de får nok plass på tallerken. Ønsker du å gå litt ned i vekt bør halve tallerken fylles med grønnsaker. Nok grønnsaker bidrar til å redusere kaloriinnholdet i måltidet og gir kroppen et godt påfyll av vitaminer og mineraler. Inkluder også grønnsaker til de andre måltidene i løpet av dagen, og bruk det gjerne som mellommåltid.

Tips 3) Spis nok på dagtid

Ikke knip inn på mengde mat til frokost og lunsj for å spare inn på kaloriene. Da kommer sulten på ettermiddagen og ofte kan i hvert fall jeg bli mye mer fysen på kvelden, enn om jeg hadde spist nok til frokost og lunsj. Velg derfor nok og riktig mat til frokost og lunsj, som for eksempel grove kornprodukter, kornblanding, eller grøt, proteinrikt pålegg som skinke, kalkun, egg, et glass melk eller juice til, eller salat med masse grønnsaker. Spis deg passe mett til hvert måltid og spis jevnt gjennom dagen, gjerne hver 3.-4. time. Da slipper du å bli alt for sulten mellom måltidene.

414543_1920_1080_c[1]

Tips 4) Ta tilbake kveldsmaten

Mange tror at det ikke er bra å spise etter kl 18:00 på kvelden. Det er bare tull. Ta tilbake kveldsmaten og lag deg et lite måltid. Jeg velger ofte knekkebrød, yoghurt, fruktsalat med kvarg til, kornblanding og melk eller en smoothie, litt etter hvor sulten jeg er. Et kveldsmåltid redder meg fra «små—fysingen» som ofte kan komme på kvelden. Og ofte gir et kveldsmåltid meg et mindre energiinntak enn hva det blir dersom jeg begynner å snoke i skapene.

Tips 5) Ha mellommåltider tilgjengelig

Er du på farta og blir litt småsulten, er det lett å stikke innom en kiosk for å kjøpe noe å fylle på med. For å unngå kiosk-stoppet, er det lurt å planlegge litt. Jeg tar ofte med meg nøtter, frukt, grønnsaker, liten matpakke, yoghurt eller lignende i veska før jeg går hjemmefra. Da har jeg alltid noe tilgjengelig og ingen unnskyldning for å stikke innom kiosken.

Så enkelt kan det altså gjøres! Vil du ha tips til hvordan spise sunt til lunsj eller en ukesmeny som både er sunn for deg og billig for lommeboka hopper du bare videre. Håper dette ga litt ny motivasjon til å ta grep om eget kosthold. Lykke til 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s