
Du kjenner sikkert til rådet om å spise fem om dagen. Det er for å sikre at man får i seg frukt og grønnsaker, fordi disse bidrar med vitaminer og mineraler kroppen vår trenger. Men kjenner du til at vi bør få i oss i tre porsjoner med melk- eller melkeprodukter hver dag?
Tre om dagen
Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner magre melkeprodukter hver dag (1). Et eksempel på tre porsjoner er:
- et glass melk eller syrnet melk (2 dl)
- et lite beger yoghurt (ca. 125 g)
- en porsjon cottage cheese, kvarg, skyr eller lignende (ca. 100 g)
- en porsjon frokostblanding med melk eller naturell yoghurt
- en porsjon havregrøt med melk
- en brødskive med to skiver lettost (20 g ost)
For hjernens kognitive funksjon og skjelettet ditt
Men hvorfor akkurat tre om dagen? Jo, tre porsjoner med melk- eller melkeprodukter bidrar til at vi får i oss nok kalsium og jod. For å sikre inntaket av jod bør to av de tre porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt. Faktisk bidrar melk med om lag 60 % av jodinntaket i det norsk kosthold. Jod er et sporstoff som blant annet er viktig for stoffskiftet, for hjernens kognitive funksjon, og for at nervesystemet skal fungere normalt*. Dersom vi ser på kalsium så får vi 70 % av kalsiuminntaket vårt fra melk og melkeprodukter. For å få en sterk beinbygning er det viktig å ha et sunt kosthold og å være fysisk aktiv. Kalsium er viktig for skjelett og tenner*, og melk har et naturlig høyt innhold av kalsium.
Og det trenger ikke være kjedelig å få det til…
Lyst til å drikke mer melk, men synes at hvit melk frister lite? Hva med å prøve en fancy freakshake, hvor du både får i deg 1 av 3 om dagen og 1 av 5 om dagen. En vinn-vinn situasjon. Oppskrift på denne og flere freakshakes finner du her..
*Som en del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar jod til normal kognitiv funksjon, nervesignaloverføringer og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Kalsium bidrar til å opprettholde et normalt skjelett og normale tenner.