Kan det vi spiser påvirke huden vår?

Det er mye som kan påvirke huden vår, for eksempel sol, miljø, forurensning, hudpleieprodukter, samt livsstil og kosthold. Men kan det vi spiser og drikker virkelig ha positiv eller negativ effekt på huden vår? Og hva bør vi i så fall spise?

Øynene våre sies å være sjelens speil, men både huden og håret ditt kan også røpe hvordan du lever. Det er gjort en del forskning på hvordan kostholdet vårt påvirker huden, men det er få studier som er av god kvalitet og som gjør det vanskelig å gi eksakte råd. Det gir oss likevel noen pekepinner på hva som kan være lurt for å ta vare på huden vår innenifra.

Som alltid; du kommer langt med et sunt og næringsrikt kosthold

Mulig dette ikke kommer som en stor overraskelse, men om du spiser i tråd med kostrådene vil du komme langt på vei. Husk at kostholdet er en av mange faktorer som kan påvirke huden din, og derfor er det viktig å tenke balanse når en skal velge hva man skal spise. Kostholdet vårt bør gi kroppen det den trenger av næringsstoffer og bidra til at den holder seg sunn og frisk. Vi vet at en del vitaminer og mineraler er viktig for å opprettholde normal hud, som feks biotin, jod, niacin, riboflavin, vitamin A. Ved å spise variert vil du enkelt dekke behovet for disse næringsstoffene. Husk også at vann er den anbefalte tørstedrikken og vi er anbefalt å drikke rundt 1-1,5 liter hver dag. Det gjør både huden, hodet og kroppen din godt.

Velg grovt og grønt

Forskning viser en tendens til at produkter som ikke bidrar til rask blodsukkerstigning gir lavere risiko for uren hud eller akne. Hva vil det si, egentlig? Jo, at vi bør velge grove kornprodukter som grovt brød, grovt knekkebrød, grovt mel og havregryn fremfor loff, lyst brød, sukkerrike bakevarer eller -produkter og godteri. I tillegg viser forskning at et økt inntak av grønnsaker kan hjelpe mot uren hud, og det stemmer også overens med rådet om å spise «fem om dagen». Fyll derfor tallerken halvfull med grønnsaker til middag, og husk på at en grønnsak som for eksempel gulrot, cherrytomater eller kålrot i biter kan fungere ypperlig som mellommåltid. Hva med frukt er det kanskje mange av dere som tenker. Bør jeg kutte ned på dette, siden frukt inneholder mye fruktsukker? Svaret er nei. Jeg vil heller råde deg til å kutte ut sukkerrike produkter som kaker, sjokolade, sukret brus og kjeks til fordel for frukt. Kutt opp frukt og bær og ha det som et mellommåltid eller dessert. I frukt og bær finner vi blant annet vitamin C, som bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

3 om dagen og 3 i uka

Har du hørt om myndighetenes kostråd som sier at du bør få i deg tre porsjoner med mager melk eller melkeprodukter hver dag? Eller at du bør spise fisk tre ganger i uka? Grunnen er at melk og melkeprodukter er en viktig kilde til jod og kalsium i kostholdet vårt. Mager og fet fisk på sin side bidrar med jod, vitamin D og essensielle fettsyrer som omega-3. Det har vært mange studier rundt melk og akne, men det er vanskelig å trekke en samlet konklusjon da resultatene spriker. Dersom man drikker mye melk tyder resultater fra studier at å kutte litt ned på dette kan gi en bedring, mens man ikke ser noe effekt om man spiser ost eller yoghurt. Så dersom du sliter med uren hud, kan du fortsatt sikre deg nok jod om du inkluderer yoghurt og ost i kostholdet ditt.

Og du, ikke glem å få deg en god natts søvn

Søvn er viktig. Både for helsen, for kroppens restitusjon, for hjernens bearbeiding og for huden vår. Har du en stressende hverdag kan dette også gi utslag på huden din. Husk å få roet deg ned i løpet av dagen, ta deg en velfortjent pause og sørg for at du får deg 7-8 timer med søvn hver natt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s