Slik får du barna til å spise både sunt og godt på skolen

«Uten mat og drikke duger helten ikke» sies det, og skolebarn er ingen unntak. Et godt måltid og en god pause midt på dagen er noe alle trenger. Vi vet at god ernæring er viktig. Uten en skikkelig pause på dagen med riktig påfyll er det lett at vi blir slappe, slitne, ukonsentrerte og orker mindre.

Matpakke; sunn, fristende, fargerik og ernæringsrik eller at maten blir spist – hva er viktigst?

Matpakka er kjent og kjær for alle i Norge. Det er mange diskusjoner om hva en matpakke bør inneholde. Titt og ofte leser vi inspirerende oppskriftshefter om hvordan vi kan lage kreative og fargerike matpakker. Likevel må vi ikke glemme den aller viktigste funksjonen en matpakke har: nemlig at den blir spist. Å ha en god variasjon og lage en matpakke som virker fristende er tiltak som hjelper på vei for at den blir spist. Det til tross kan en matpakke være så riktig sammensatt den bare vil, men det hjelper lite om den forblir urørt. Er du likevel interessert i å legge noe oppi matboksen som gjør godt for kroppen kan følgende tips være nyttige å ha med seg på veien:

  • Velg grovt brød, grove knekkebrød, grove wraps, grove matpakkevafler, grove rundstykker eller havregryn
  • Varierte pålegg som mager ost, magert kjøttpålegg, egg og fiskepålegg
  • For variasjon kan man også ta med middagsrester fra dagen før, yoghurt med korn, fiskekaker, pastarester etc.
  • Frisk opp med rikelig med bær, frukt og grønnsaker i matpakken. Det er også deilig å ha med i sekken som et mellommåltid dersom sulten melder seg tidlig før lunsj eller utpå ettermiddagen.

I tillegg kan du sjekke ut matpakkereglene for ti gode tips til hvordan lage en bra matpakke.

Hva bør man drikke til?

De fleste vet at vann er den anbefalte tørstedrikken. Og det gjelder også i skolen, men i tillegg anbefales det også i Retningslinjene for mat og måltider i skolen fra Helsedirektoratet at barna sikres ordninger som gir tilgang på lettmelk eller skummet melk til skolemåltidet.  Melk bidrar med næringsstoffer som er viktig for barn i vekst. En skolemelkkartong gir barnet både påfyll av jod, kalsium og protein. Som en del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil bidrar jod til barns normale vekst, mens kalsium og protein er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Hva om barnet mitt kun vil ha smaksatt melk?  

Da jeg gikk på skolen var det populært å ta med seg sjokoladepulver i en egen boks, som vi puttet oppi kartongen forså å riste den godt etterpå. Noen fikk dette hver dag, fordi de ikke likte smaken av hvit melk, mens andre bare på fredager. Nå er tidene endret og det finnes ferdig smaksatte varianter i tilbudet om skolemelk. Det er mange foreldre som lurer: er disse variantene et bra valg for mitt barn? For de som ikke liker hvit melk er disse variantene et godt alternativ som drikke til skolematen. De er nemlig helt uten tilsatt sukker og søtstoff. Det er kun tilsatt kakao eller bringebær aroma for å gi smak. I tillegg er de laktosereduserte. Melk har et naturlig innhold av sukker, og når den laktosereduseres kommer mer av sødmen frem. Dermed er disse nye variantene et langt bedre valg enn slik vi gjorde det i «gamle dager».  Et lite generelt tips er at når du som foreldre velger drikke til barnet ditt, kan du enkelt bruke ingredienslista for å se om produktet er tilsatt sukker eller ikke. En del merker mengde tilsatt sukker i prosent som gjør det enkelt for deg å vite hvor mye sukker som er tilsatt. Oppgis ikke mengden i prosent kan du se hvor tidlig eller sent sukker oppgis i ingredienslista. Jo senere sukker oppgis i listen, jo mindre sukker er det i produktet.

God matpakkesmøring 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s