Den perfekte matpakka til barnehagen!

Aldri før har vi vel smurt så mange matpakker som vi gjør i disse dager. Av smittevernhensyn ønsker de fleste barnehager at barna har med seg matpakker til alle måltidene. Dermed står vi foresatte igjen med flere utfordringer: Hva skal matpakka inneholde? Hvordan kan vi sørge for at den blir spist? Også var det dette med sunn og næringsrik mat da – hva er egentlig det? Fortvil ikke! Her kommer tipsene du trenger for å lage både en fristende og sunn matpakke som barna faktisk spiser.

Først og fremst: en god matpakke trenger ikke å se ut som et kunstverk! Det er viktig at barna får i seg mat slik at de kan leke og lære. Det behøver ikke kreve mange timer av deg å lage sunne og gode matpakker. Alt innholdet trenger heller ikke å være hjemmelaget for at det skal være bra nok.

Har du dårlig tid om morgenen kan du selvsagt lage matpakker på kvelden og la de ligge i kjøleskapet natten over. Se hva du finner i skapet hjemme og følg med når du er i butikken, kanskje dukker det opp noen ideer til noe smått og godt å ha i matpakken.

Barn liker separat mat

Små barn liker ofte ikke blandet mat, men at ting serveres hver for seg. Matbokser med ulike rom er derfor gull. Alternativt kan du bruke flere små bokser. Flere rom med ulikt innhold gjør at det blir litt mer spennende og kanskje enklere å få til variasjon. Det er også fint for barna å få smake og lære seg å like ny mat.

Brødskivene kan varieres

Ferdig smurte brødskiver med både skinke og ost er populært og kan jo varieres i det uendelige. Det finnes et hav av utvalg med både pølsepålegg og smøreost i forskjellige smaker. En sikker vinner hos barna! Men det er også lov å bytte ut brødskiva for variasjonens skyld. Prøv med rester av kylling eller laks fra middagen, og lag kjempegode blingser sammen med litt avocado, salat og majones.

For å gjøre matpakken både overkommelig å lage, samt skape litt variasjon til brødskivene, bruk gjerne grove tortilla. Smør på ost, skinke og litt salat og rull det sammen. Del rullen opp i små biter. Det går også an å bruke grove pitabrød og bagetter.

En søndag eller en dag du har ekstra tid, kan du bake en stor porsjon med pizzasnurrer, matmuffins, grove rundstykker, grove horn eller lignende og legge i fryseren. Da har du alltid noe klart om morgenen, og det er ferdig tint om noen timer.

Rester fra kjøleskapet

Flere typer middagsrester kan også brukes, slik som pastasalat, kjøttboller, falukorv eller omelett. Små biter av kjøtt og grønnsaker fungerer godt som variasjon i matboksen.

Det er også spennende å få mat som er stukket på en pinne. Variasjon er viktig, men ikke overdriv og ikke vær altfor kreativ. Mange barn er også vanemennesker og vil gjerne ha ganske lik matpakke hver dag. Finn ut hva barnet liker best, og så gjentar du det med noen små variasjoner.

Fargerike frukt, grønt og bær

Du bør alltid legge med noe frukt, bær og grønnsaker i matpakken. Det er både fargerikt og fristende, i tillegg sørger du for at barna får i seg flere av de anbefalte 5 om dagen.

Hvis du har tid, kan smoothie være populært. Den kan lages dagen før, og mange kan få glede av den hvis du lager en stor porsjon.  Bruk for eksempel naturell yoghurt, juice, blåbær og banan. Finn noen små porsjonsflasker eller tette bokser og frys ned smoothien.  En frossen flaske fungerer som kjøleelement og er tint innen kort tid.

Her har du noen tips til småsnacks du kan putte i matboksen:

 • Valnøtter
 • Ost i terninger
 • Et halvt kokt egg
 • Eplebåter
 • Agurk i biter
 • Knaskegulerot
 • Kålrot i biter
 • Tørker aprikos
 • Paprika i biter
 • Vannmelon i biter
 • Småtomater
 • Oliven
 • Druer
 • Havreputer

Du kan også sende med frokostblanding i en av de små boksene, slik at de kan ha litt melk eller yoghurt oppi. Hvis du fyller yoghurt i en boks med lokk, kan du putte noen frosne bær oppi, så holder det seg kaldt en god stund.

De fleste barnehagene serverer drikke til maten, da som oftest vann og melk. Hvis barnet er glad i kald drikke, kan det også fryses på forhånd, men ikke fyll flasken helt opp.

Hvis det er noe barnet ditt ikke liker, så kan det være smart å legge en liten bit av det i matpakken for en smak. På denne måten er maten lett tilgjengelig og barnet får kanskje lyst til å ta en bit. Mange barn må smake på noe 10-20 ganger før de kan si sikkert at de ikke liker det.

Sjekk ut dette innlegget for flere tips og triks om gode matpakker og hvordan du kan følge matpakkereglene

TINE kjøkken finner du digge oppskrifter og ideer til mer du kan legge i matboksen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s