Hva er greia med vitamin K2?

Vitamin K er et fettløselig vitamin som finnes i to former i matvarer. Langt fra alle har et forhold til vitaminet, men stadig flere har fått øynene opp for K2 gjennom ulike reklamer. Og med reklamene kommer også spørsmålene. Til å være et lite kjent vitamin, loves det mye. Stengt talt høres det ut som noe vi ikke kan leve uten! Men trenger du egentlig å ta et kosttilskudd for å få i deg vitamin K? Neida, du finner det i mange ulike matvarer, men det er sjelden deklarert på matvarene eller i matvaretabellen. Det har rett og slett ikke vært fokus på dette i Norge. Samtidig råder det uenighet om hvor viktig vitaminet er for oss. Noen går så langt at de hevder at den høye forekomsten av beinskjørhet i Norge kan skyldes mangel på vitamin K2? Så la oss starte med det grunnleggende: hva er vitamin K godt for og hvor finner jeg det?

Hvorfor trenger vi vitamin K?

Vitamin K er viktig for blodkoagulasjonen. Det betyr at det stopper å blø når du har kuttet deg i fingeren, eller har fått et skrubbsår. Den prosessen er veldig nøye regulert for at blodet skal levre seg akkurat passe. Levrer det seg for lite, stopper det ikke å blø og levrer det seg for mye kan det forhindre tilførselen av blod til kroppens andre organer. I denne prosessen spiller vitamin K en sentral rolle.

En annen effekt av vitamin K, er at det samarbeider med vitamin D om å binde kalsium til skjelettet. Vitamin K bidrar derfor også til å opprettholde normal beinhelse.

I hvilke matvarer finnes det vitamin K?

Det er vanskelig å finne informasjon om hvilke matvarer som inneholder vitamin K og hvor mye. Gode kilder til vitamin K er grønne bladgrønnsaker, slik som spinat og brokkoli, nøtter, frø, planteoljer (spesielt raps-, soya- og olivenolje) og gjærede produkter slik som fermenterte grønnsaker (natto eller kimchi) og en del oster (f.eks. Gamalost, Jarlsberg og Norvegia). K2 finnes også i Kulturmelk, Cottage cheese og Kesam.

Det finnes både K1 og K2, men på emballasjen er det kun deklarert som vitamin K. I de grønne grønnsakene og i planteoljer er det vitamin K1 (fyllokinon), mens det i fermenterte og modnede produkter er vitamin K2 (summen av menakinoner). Vitamin K2 dannes av bakteriene som sørger for gjæringen. Små mengder av begge vitamin K-formene finnes også i kjøttvarer.

Får jeg nok vitamin K gjennom kosten?

Det finnes faktisk ingen offisiell norsk anbefaling for vitamin K, men anbefalingen i andre land er at man trenger ca 1 mikrogram per kg kroppsvekt per dag (µg/kg kroppsvekt/d), hvilket tilsvarer ca 60 mikrogram daglig for en person som veier 60 kg. Det er imidlertid noen som mener at dette er litt lavt og at vi trenger mer vitamin K , bl.a. for å bygge og bevare et godt skjelett.  Opptaket av vitamin K2 i kroppen ser ut til å være bedre enn vitamin K1. Men vitamin K1 finnes i større mengder  enn vitamin K2. En tabell med oversikt over antatt innhold av vitamin K i enkelte matvarer finner du nedenfor.

Oversikt over innhold av vitamin K1 og K2 i et utvalg matvarer:Tabell vitamin K innhold

Tabellen er hentet fra artikkelen «Biologisk effekter av vitamin K og forekomst i norsk kosthold».

For personer som bruker blodfortynnende legemidler, er det viktig med et stabilt inntak av vitamin K . Før man endrer for mye på inntaket av vitamin K, er det viktig å ta en prat med legen for å sjekke at dosen medisin blir riktig i forhold til inntaket av vitamin K.

Vil du vite mer om vitamin K?

Om du vil vite mer om vitamin K, kan du ta en titt på artikkelen «Biologisk effekter av vitamin K og forekomst i norsk kosthold» som er skrevet Christian Drevon og medarbeidere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s