3 om dagen på verdens skolemelkdag

At du skal ha «5 om dagen » har du sikkert fått med deg, men visste du at myndighetene også anbefaler deg og barna 3 om dagen? Da handler det om 3 porsjoner magre meieriprodukter. En av porsjonene kan barna få gjennom skolemelk. Men hva er egentlig en porsjon?

Hvis vi får i oss tre porsjoner med melk- eller melkeprodukter daglig, sørger vi for å få i oss nok kalsium og jod. Det er nettopp for å sikre nok jod gjennom kostholdet, at to av de tre anbefalte porsjonene bør være melk, syrnet melk eller yoghurt. I et normalt norsk kosthold bidrar melk med omtrent 60 % av jodinntaket vårt . Jeg har skrevet litt mer om jod og at mange ikke får i seg nok jod i et tidligere blogginnlegg.

Hvor mye er en porsjon?

En porsjon av et meieriprodukt kan for eksempel være et glass melk, et beger yoghurt, eller en brødskive med ost. Og anbefalingen 3 om dagen gjelder både for voksne og barn. Alle barn i Norge har mulighet til å drikke melk til matpakken på skolen få få sin ene porsjon der.

I dag markeres verdens skolemelkdag i over 30 land. Dagen ble til etter initiativ fra FAO i FN, og er blitt markert i en rekke land verden over siden år 2000. I Norge er det en selvfølge at alle barn har mulighet til å få melk på skolen, mens andre steder i verden er skolemelk og skolemat en viktig grunn til at barna går mange kilometer for å komme på skolen.

Melk + brød = sant

De fleste norske barn spiser medbragt matpakke på skolen. Å drikke melk til brødmåltidene er både godt og sunt. Sammen bidrar melk og grovt brød til at barna får i seg blant annet protein, jod, kalsium, jern, B12 og fiber. Melk og brød utfyller hverandre perfekt. Myndighetene anbefaler at alle barn drikker lettmelk eller skummet melk på skolen. Det er fordi lettmelk er kilde til de samme vitaminene og mineralene som fetere varianter, men inneholder mindre mettet fett.

Jeg skåler med et glass melk for verdens skolemelkdag i dag!

Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil er kalsium og protein viktig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s