Små grep gir sunnere mat over tid

Vi har alle et eget ansvar for hva vi spiser og drikker, og vi bestemmer stort sett selv hva som havner i handlekurven. Så hvis matvarene du velger endrer seg over tid i en sunnere retning, så spiser alle litt sunnere uten å tenke over det. Du merker det sannsynligvis ikke heller, særlig hvis endringene er veldig små. Små endringer kan derimot gjøre store forskjeller over tid.

Helsemyndighetene inngikk i 2015 en avtale med store deler av matvareindustrien i Norge om å redusere både mettet fett, salt og tilsatt sukker i mange produkter. Justeringene har skjedd langsomt over mange år. Likevel bidrar endringene til at det totalt sett fjernes ganske mange tonn sukker, salt og fett fra produktene.

Sunnere melk for folkehelsen

For å skape litt positiv oppmerksomhet rundt de bedriftene som deltar i samarbeidet og vise frem mange av de gode tiltakene bransjen har gjort siden 2015, delte helseminister Bent Høie nylig ut en utmerkelse til de som hadde gjort en stor innsats for å bidra til bedre folkehelse. TINE vant utmerkelsen for «sunnere produkter» for å ha redusert fettet i lettmelken. Høie la i begrunnelsen for prisen vekt på at selv om endringene er små, så utgjør det mye fordi så mange drikker melk hver dag.


To gram per kartong blir til 240 tonn per år

Selv om det høres lite ut å redusere fettet i lettmelken fra 1,2 prosent til 1 prosent fett, og fra 0,7 til 0,5 prosent, så blir det likevel ganske mye totalt sett. Til sammen utgjør disse to justeringene i lettmelken en reduksjon i mettet fett på ca 240 tonn per år. Sett i et folkehelseperspektiv er det de små reduksjonene i hverdagsproduktene som er viktige og av stor betydning. I kostrådene er vi anbefalt at mettet fett maks bør bidra med 10 % av energien vi får i oss hver dag, mens utviklingen i norsk kosthold viser at vi får i oss ca 15 % av energien fra mettet fett. En liten reduksjon i hverdagsprodukter som melk kan derfor hjelpe oss på vei til å nå anbefalingen.
Du kan lese mer om utmerkelsene på Regjeringen sine nettsider.

Flere gode og friske leveår for alle

Målet med avtalen mellom myndighetene og bransjen, samt de nasjonale kostrådene er å bedre folkehelsen. Vi ønsker oss et samfunn hvor helse fremmes i hele befolkningen og at alle skal ha muligheten til å oppnå flere leveår med god helse. Og selv om hver enkelt av oss har ansvar for sin egen helse, kan smarte tilrettelegginger i samfunnet bidra til at flere får dette til. Så hvordan kan vi klare å gjøre alt det her om til gode og praktiske råd som vi alle klarer å følge i hverdagen?
Jeg har samlet opp noen helt enkle råd som jeg håper skal være lette å både huske og følge:

  • Sørg for å ha en jevn måltidsrytme. Start dagen med en god frokost, og ikke hoppe over måltider. Går det lenge mellom måltidene eller du er på farta er små mellommåltider supre å få i seg.
  • Kutt ned på matvarer med mye tilsatt sukker i kostholdet ditt, for eksempel ved å kutte ned på brus, saft, kaker, kjeks, godteri. Venn deg til litt mindre søtsmak på mat og drikke
  • Les på næringsinnholdet og sett deg inn i hva maten du spiser inneholder
  • Kos deg med frukt og grønnsaker hver dag – del det gjerne opp i biter og ha det stående framme eller lett tilgjengelig
  • Vær bevisst i valgene dine. Velge lettost og mat merket med Nøkkelhull. Dette er små, enkle grep som utgjør en stor forskjell
  • Kom deg ut en tur hver dag. Husk at hverdagsaktiviteter slik som hus- og hagearbeid, lek med barn, bilvask og lignende også teller
  • Planlegg mellommåltider og ta med deg noe i sekken eller veska for å unngå å gå på en smell når du er på farta

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s