Hva er viktig for barn i vekst

Ingenting er vel bedre enn å se lykkelige barn som klatrer, leker og løper rundt i full fart. Barn er naturlig mye i aktivitet samtidig som de vokser. Det betyr at de har et stort behov for å spise variert og balansert. Melkeprodukter er den viktigste kilden til kalsium og jod i det norske kostholdet – også hos barn. Melk er i tillegg kilde til protein, vitamin B12, riboflavin, kalium og fosfor. Men hvorfor er det så viktig? 

Hva trenger barn for å vokse? 

Barn og unge trenger alt de kan få fra et variert og sunt kosthold. Likevel vet vi at barn kan være både kresne eller småspiste, og har sine favoritter og motsatt. Derfor er det godt å vite at meieriprodukter bidrar med både protein og kalsium, som er viktig for kropper i vekst, og at barna fint kan variere mellom ost, yoghurt eller melk.  
 
Kalsium og protein er viktig for at skjelettet skal vokse og utvikle seg normalt. Visste du forresten at 99 % av kalsiumet i kroppen finner vi i skjelettet? Hvis du velger et meieriprodukt som er tilsatt vitamin D, blir opptaket av kalsium enda bedre. 

Du har sikkert hørt at proteiner er kroppens byggesteiner, og den type protein som finnes i melk er av god kvalitet. Mange tenker ikke over at melk også er en viktig kilde til jod. Jod er et sporstoff som er viktig for barn. I et vanlig norsk kosthold er det hvit saltvannsfisk og melkeprodukter som bidrar med mest jod, og da er spesielt melk, yoghurt og brunost gode kilder.  

Melk er kilde til B-vitaminer  

Barn har et naturlig høyt aktivitetsnivå. De hopper og spretter gjerne dagen lang, og trenger både nok mat og drikke for å klare å holde aktivitetsnivået på topp. Melk, ost og yoghurt inneholder vitamin B2 og B12. Disse bidrar til normal omsetning av energi og normal nervefunksjon. For den som spiser lite kjøtt kan det være utfordrende å få i seg nok vitamin B12. Med melk, ost og egg i kostholdet er det enkelt å få nok B12, også uten kjøtt. Vitamin B2 er viktig for hud og slimhinner, slik som i nese og munn, og for et normalt syn.

Melk til brødmåltidet 

I Norge spiser mange barn mye brødmat, og det er en god vane. Drikker man melk til brødmåltidene, blir det et godt sammensatt måltid, fordi melk og korn utfyller hverandre veldig bra. Korn bidrar med ting som melk ikke har, som fiber og jern, og motsatt.  
For å få i seg jern, som er viktig for normal vekst, er det smart med litt kjøttpålegg på brødet. De som ikke spiser kjøtt, kan for eksempel drikke et lite glass appelsinjuice eller spise frukt til brødmåltidet, fordi jernet i brødmaten tas bedre opp når det spises sammen med noe som inneholder vitamin C.  

Myndighetene anbefaler at alle barn drikker lettmelk eller skummet melk. Kostholdsrådene passer også for barn: Mye frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, mer fisk, mindre kjøtt og mindre tilsatt sukker og salt. Samtidig er det viktig å finne en god balanse mellom hverdagsmat og kos, samt å tilpasse kostholdet til hvor aktive barna er.  

Hvor mye melk kan egentlig barn drikke?  

Barn bør jo ikke spise og drikke seg mett på melk og dermed ikke orke annen mat. Det finnes en god anbefaling som gjelder for både voksne og barn. Helsemyndighetene anbefaler tre porsjoner magre melkeprodukter hver dag. Tre porsjoner bidrar til at vi får i oss nok kalsium og jod. For å sikre inntaket av jod bør to av de tre porsjonene være melk, syrnet melk eller yoghurt. 
Et eksempel på 3 om dagen er: 
• et glass melk 
• en yoghurt 
• en brødskive med ost 

Tre porsjoner meieriprodukter er altså gull for på en enkel måte å få i seg både protein, kalsium, jod, B12, B2, fosfor og kalium. 

Som del av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil er kalsium og protein viktig for at barns bein skal vokse og utvikles normalt. Jod bidrar til barns normale vekst. 

Visste du at melk inneholder rundt 15 mikrogram jod per desiliter, og et barn over 10 år er anbefalt 150 µg jod per dag. En halv liter melk hver dag bidrar til å dekke rundt halvparten av dagsanbefalingen for jod. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s