Ti tips til bilturen for å få ro i baksetet

«Når er vi fremme? Er det langt igjen nå?» Du kjenner det kanskje igjen, masing og spørsmål fra baksetet. Lange bilturer kan være utfordrende for både små og store. Med noen enkle tips kan kanskje bilturen snus til suksess og bli et bra ferieminne. Nøkkelen ligger i forberedelsene og i hva du tar med av mat og drikke på bilturen.

Sommerferie er tid for utflukter og for mange betyr det mange timer i bil. Men det trenger ikke være et mareritt. Gjør noen gode forberedelser. Ta med mat slik at alle kan få et godt påfyll når det trengs og legg inn noen stopp underveis hvor både voksne og barn kan få være i litt aktivitet. Da er sannsynligheten for at bilturen blir en suksess stor.

Planlegging er nøkkelen til en suksess-biltur

Det er stor forskjell for et lite barn å bli sittende i ro i flere timer i bil enn det er for voksne. Regelmessige måltider og litt snacks underveis kan være redningen for å holde stemningen i baksetet oppe. Legg litt energi i forberedelsen og lag en spennende matpakke. Og selv om jeg kaller det matpakke kan du gjerne tenke litt utenfor boksen. Lag noe barna liker og med et variert innhold og følge gjerne matpakkereglene. Under får du ti tips for hvordan bilturen kan bli et godt ferieminne.

IMG_0122.JPG

  • Trekant-sandwich. Det enkle er ofte det beste og sandwich trenger ikke å være noe mer avansert enn grove brødskiver, ost, skinke, et salatblad og tomat, agurk eller paprika. Del brødskivene trekant-skiver eller andre former. Da blir det litt mer spennende enn den vanlige brødskiven.
  • Rester fra middagen. La hver få sin egen overraskelsesboks med rester fra middagen. Legg oppi en skje eller gaffel. Kanskje lurt å la hver få sin egen serviett også.
  • Grove pizzasnurrer eller wraps. Det kan du bake lang tid i forveien og legge i fryseren. Pakk de frosne inn i en pose, matpapir eller boks. Da er de tinte og klare for innhugg når sulten melder seg.
  • Beger med frukt og grønnsaker. Mange butikker selger ferdige begre med grønnsaker, oppskåret frukt eller bær. Du kan kjøpe inn det dere liker best og kutte det opp og fordele i plastbokser. Da kan alle få sine favoritter til turen. Lag en boks for frukt og en for grønnsaker.
  • Nøtter som mellommåltid. En neve nøtter er fint som snacks på biltur. Husk at de aller minste barna kan sette nøtter i halsen!
  • Suppe på termos. Dersom det er litt kaldt i været kan suppe fra kopp være fint på tur. Lag suppen i forveien hjemme og hell den over på termos. Vil du fiffe den opp kan du ta med noe som passer til, for eksempel skinkebiter, cottage cheese, egg, ost eller brødskiver.
  • Husk nok drikke. Om det er en varm sommerdag eller en veldig lang biltur er nok drikke alltid godt å ha med. Fyll en flaske til hver i bilen halvfull med vann og la den ligge i fryseren natten over. Hell på med kaldt vann rett før avreise, og du har kjølt vann i flere timer! Fyll gjerne på med vann underveis. Husk at drikke med mye sukker gir et høyt energiinntak og mye energi til små kropper.
  • Tenk barneporsjon som nødløsning om du må innom en bensinstasjon. Ofte går tiden fort i ferien og det blir hverken tid til planlegging eller forberedelser. Da er en tur innom en bensinstasjon ofte redningen, og her bugner det jo av boller, pølser og is. Ofte er dette mat som kan gjøre barna slappe og slitne. Enten bør du finne gode alternativer eller velge små porsjoner til barna. Da begrenses mengden de får i seg.
  • Vær i aktivitet når dere tar en stopp. På alle stopp underveis i turen er det viktig å være i aktivitet. Både for deg og barna. La de løpe litt fritt rundt på området eller ta med en ball, hoppetau eller lek sisten sammen. Da får alle rørt litt på kroppen. Har dere tre stopp i løpet av turen og er aktive i ti minutter for hvert stopp er du i mål med de anbefalte 30 minuttene.
  • Har du barn som ofte blir bilsyke? Det kan ofte forebygges ved å følge enkle råd som å kjøre når barnet er uthvilt, ikke la det spise mye eller tungt fordøyelig mat før dere drar og ta hyppige pauser for å få frisk luft.

God kjøretur!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s