Slik opprettholder du gode rutiner selv om hverdagen er snudd på hodet

Koronasituasjonen er fortsatt utfordrende og har snudd hverdagen opp ned for de fleste av oss, og det er fort gjort at de gode hverdagsrutinene sklir litt ut. Men fortvil ikke, med noen enkle grep kan du fortsatt holde på de gode rutinene.

1) Lag deg en plan

Om hverdagen er snudd opp ned og du jobber hjemmefra eller har hjemmeskole, kan det være en god løsning å skrive ned en plan for hver dag. Jeg skriver selv ned hva jeg skal gjøre i løpet av den neste dagen, som for eksempel når jeg skal stå opp, hva jeg skal få gjort, hva jeg skal spise til middag og de andre måltidene, hvilke pauser og aktiviteter jeg skal legge inn, og når jeg tenker at jeg bør legge meg. Da er det lettere å sikre hverdagsrutinene og jeg har en god plan å følge når jeg våkner opp dagen etter.

2) Planlegg innkjøpene og sette opp en ukemeny 

De fleste av oss vil gjøre færrest mulig besøk i butikken om dagen, og da er det lurt å lage en ukemeny over middagene den kommende uken, samt lunsj og gode mellommåltider. Da stiller du bedre forberedt til handleturen. Og ta gjerne barna med i planleggingen av ukemenyen.

_DSC7180

3) Vær kreativ og skap variasjon, selv om alle måltider spises hjemme

Selv om flere av måltidene nå spises hjemme, er det viktig å tenke på både variasjon og matglede. Ett tips er å lage litt ekstra gode retter i helgene, slik at de skiller seg ut fra hverdagen. Lag grove vafler, lapper eller horn til lunsj, yoghurt- eller smoothiebowl som alle kan dekorere som de vil, bake deilige scones til kaffen eller lag litt ekstra gode middager. Nå som vi har litt ekstra tid er det fint å teste ut noen nye oppskrifter. Et annet tips er å ha en turdag i uka hvor middagen spises ute. Ta med en primus og stek pannekaker, varm opp en suppe, grill toast eller pølser. En vinn-vinn-situasjon hvor alle også får være i aktivitet.

4) Tenk over hva du drikker i løpet av dagen

Vi er anbefalt vann som tørstedrikke, og det er viktig å få i seg nok væske gjennom dagen. Jeg fyller ofte en stor mugge med vann og setter i kjøleskapet hver morgen. Da vet jeg at jeg har iskaldt vann når jeg trenger det. Smaksett gjerne vannet med agurk, sitron, lime, bær eller fruktbiter for litt variasjon. Som et mellommåltid kan smoothie laget med masse friske bær og litt yoghurt eller syrnet melk være et godt alternativ. Her kan du variere ved å velge ulike typer bær og frukt som base.

5) Ha alltid frukt og grønt lett tilgjengelig

Kjøp inn nok frukt og grønnsaker. Kutt alltid opp ulike typer grønnsaker og frukt hver dag, så alle kan forsyne seg. Rotgrønnsaker som gulrot og kålrot er supert å ha i en boks eller bolle med vann, og aller helst i kjøleskapet. Serverer du grønnsakene med en krydderdip laget av kesam og kanskje vaniljekesam til frukten så har du et lite mellommåltid.
Som en variasjon til middag kan du bake grønnsaker i ovnen. Del de opp i biter, ha de i en plastikkpose, hell over litt olje med krydder i og blande dette godt inni posen. Legg alt over i en langpanne og steke på 180 grader i 10-20 min avhengig av hvor stor bitene er.

380676

6) Ta tilbake kveldsmaten

Mange tror at det ikke er bra å spise etter kl 18:00 på kvelden. Det er bare tull. Ta tilbake kveldsmaten og lag deg et lite måltid hvor hele familien kan samles. Jeg velger ofte knekkebrød, yoghurt, fruktsalat med Kesam/kvarg til, kornblanding og melk eller en smoothie. Et lite kveldsmåltid redder meg fra «små—fysingen» som ofte kan komme på kvelden. Kanskje hindrer det også at jeg begynner å snoke i skapene.

7) Nok søvn og jevnlig aktivitet er også alfa omega

Selv om dagene kan gå litt i ett og virke veldige like, er det viktig å holde aktivitetsnivået opp. Vi er anbefalt 30 minutter aktivitet hver dag, og det bør vi etterstrebe i disse dager også. Gå deg en kjapp tur på 30 minutter, kjør litt styrketrening i stua, ta barna med ut og lag hinderløype, lag en mini-bootcamp i hageneller nabolaget, eller gå til en liten mini-topp eller utsiktspunkt i nærheten. Instagram og You-Tube har mange ulike forslag til hjemmeøkter som ikke krever utstyr, så her er det bare å finne noe du liker og kjøre på, eller prøve denne tabata-økta. I tillegg er det viktig for kroppen, hjernen og immunforsvaret at du legger deg til normal tid og står opp til normal tid. Forskyver man døgnet den «ene veien», er det lett å forstyrre hele døgnrytmen.

Lykke til!   

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s